Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
User avatar

Catharina Edin

VIP icon
Female icon från StockholmUtgivna böcker

     
« Tillbaka till översikten


  Bokomslag

Format: Häftad
Språk: Svenska
Genre: Poesi
Utg.datum: 2014-12-13
Förlag: Tolvnitton Förlag
Antal sidor: 188
ISBN: 9789187724022
 

©sverige #poesimotrasism

av Poeter.se (häftad, 2014)

Vi vill med denna poesiantologi hylla det toleranta och mångfasetterade Sverige. En antologi där likheter och motsatser möts och blir ett nytt tillsammansskap - en poesi gjord av Sverige, skriver redaktörerna i förordet till denna i tiden viktiga antologi.

-------------------------------------------------

Varken här eller där
anses jag tillhöra en hundraprocentig sfär
Istället befinner jag mig på en evig linje
Där ett steg utanför innebär att vara den andres fiende
(Ur dikten På linjen av Teodora Pasca)

Vi vill med denna poesiantologi hylla det toleranta och mångfasetterade Sverige. En antologi där likheter och motsatser möts och blir ett nytt tillsammansskap - en poesi gjord av Sverige, skriver redaktörerna i förordet till denna i tiden viktiga antologi.

Poeter.se är Sveriges största poesisajt, med över en miljon publicerade texter av tiotusentals poeter och tusentals läsningar per dygn.

- Det viktigaste för oss är kärleken till poesin, men också att alla känner sig välkomna. För att alla ska kunna känna sig inkluderade är det viktigt för oss att poeter.se är och förblir religiöst och partipolitiskt obundet. Att tillsammans skriva poesi mot rasism och diskriminering och för tolerans och mångfald, är därför inte bara viktigt rent generellt, utan också helt i linje med poeter.se syfte, säger Daniel Lyrstedt, redaktör på Poeter.se.

För definitionstexter kring ämnet rasism och främlingsfientlighet står Forum för levande historia. Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet, vars uppdrag är att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde.

- Vi har bjudit in Forum för levande historia och studieförbunden för att uppfylla en viss bildningsvision. Att beröra den samlade kunskapen vi har i samhället och i historien, gällande rasism, ojämlikhet och diskriminering. Antologin är en hyllning till det mångfasetterad Sverige, till framtidstro och hopp, men det är också viktigt att bibehålla ett allvar, säger Johanna Piper, förlagsredaktör på Tolvnitton Förlag.

Forum för levande historias definitionstexter varvas med poesi i antologin. Detta skapar ett spännande och verklighetsuppvaknande moment. Ur dikten, bilden, stämningen, väcks läsaren upp och inser att detta är dikt och förbannad verklighet. Det skapar en kraftfull dynamik mellan hopp och förtvivlan.

Ämnet rasism och främlingsfientlighet är i politik och media rasande aktuellt medan poesi ofta anses lite långsamt och svåråtkomlig. I ett försök att skapa ett möte mellan poesins subtila bilder och informationsteknikens övertydlighet använder vi formen #instapoesi. En poesi berikad med innehållsord kallat hashtags. Detta ger dikten en extra tolkningsdimension och samtidigt en tillhörighet i den snabba digitala informationsvärlden. Det ännu viktigare är syftet att slå an intentionen att använda hash-tecknet för att nå utanför den egna sociala sfären och skapa nya möten. Det får symbolisera grunden för själva problemlösningen.

©sverige #poesimotrasism slutar inte med en diktsamling. Det lever det vidare i ett pågående poesiavtryck i våra sociala flöden så länge som det behövs.
Vi du vara med? Välkommen! Glöm inte tagga ditt inlägg #poesimotrasism.
Köplänkar

Ord&bok - 168 kr
Bokus - 200 kr
Poeter.se medlemshop - 130 kr

Externa länkar

Artikel i Smålands Tidning - Annat
”Fram mä kniven för nu kommer de”. Så börjar Lars-Evert Björcks dikt om vad han kallar för resandefolket som publiceras i nya boken ”©Sverige #poesi mot rasism”.

Blågul poesi - Piteå Tidning - Annat
Poeterna Ann-Britt Berglund och Annamaya Öhlund i Piteå-Tidningen om ©sverige #poesimotrasism

Karin Nilsson i Gefle Dagblad - Annat
Karin Nilsson, Sandviken, som har med ett bidrag i en ny poesiantologi mot rasism. Tolvnitton Förlag, som ger ut boken, vill hylla det toleranta och mångfasetterade Sverige.

Pressrelease på Newsdesk - Annat
Pressrelease på Newsdesk

©sverige Facebooksida - Annat
©sverige #poesimotrasisms Facebooksida