Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
User avatar


Utgivna böcker

« Tillbaka till översikten


  Bokomslag

Format: Inbunden
Språk: Svensk
Genre: monodram
Utg.datum: 2018-11-16
Förlag: whipmedia
Antal sidor: 55
ISBN: 978-91-88813-64-0
 

Befrielse, En själs vandringar

av Ildikó Asztalos Morell (inbunden, 2018)

Befrielse är en resa genom sorgens helande process och tillägnas dem som fastnat i sin sorg och vill gå vidare. Kärlek är mångbottnad och utmanar vår sårbarhet. Att älska och att vara älskad är ett elementärt mänskligt behov. Vi odlar en kult av den romantiska kärleken, som är byggd på ömsesidighet och respekt, samtidigt som kärlek långt ifrån alltid är ömsesidig och respektfull. Monodramen utforskar känslor som blossar upp i en dysfunktionell och sårad kärlek med maktobalans.

-------------------------------------------------

 

Befrielse, en själs vibrationer är en musikalisk monodram för tal, flöjt och cello av Stellan Sagvik (tonsättare) och Ildikó Asztalos Morell (författare). Stycket beskriver sorgeprocessen efter sviken kärlek. Musiken och dikterna inbjuder till reflektion. Befrielse är ca 55 min lång.

Befrielse är tonsatt av Stellan Sagvik och musiken är skräddarsydd till dikterna i Ildikó Asztalos Morells diktsamling Befrielse. Musikens tonspråk är modernt och uttrycksfullt. Musiken följer, förstärker, färgar ordens mening. Stycket har en speciell stämning. Dystopiska och euforiska känslosvängningar blandas med djupt meditativa och emanciperande toner. Verket är en djupdykning i det inre känslolivets mångfacetterade register. Ett musikaliskt mästerverk som passar väl in i Sagviks verkslista som kantas av klassiska arbeten som Maria Magdalenas Oratorium.

Befrielse tar upp teman om maktfullkomlig kärlek som operavärlden har gestaltat i klassiska verk som Don Juan och Blåskäggs borg från ett kvinnoperspektiv. Befrielse är en resa genom sorgens helande process och tillägnas dem som fastnat i sin sorg och vill gå vidare. Kärlek är mångbottnad och utmanar vår sårbarhet. Att älska och att vara älskad är ett elementärt mänskligt behov. Vi odlar en kult av den romantiska kärleken, som är byggd på ömsesidighet och respekt, samtidigt som kärlek långt ifrån alltid är ömsesidig och respektfull. Monodramen utforskar känslor som blossar upp i en dysfunktionell och sårad kärlek med maktobalans. Sviken kärlek väcker känslor av förlust, lika väl som när vi förlorar någon som vi haft kär. För att lyfta oss ut ur ”våra tvivels bur” behöver vi sorgeprocessen, vi behöver hitta våra egna krafter. Vi kan välja att glömma och gå vidare, men utan förlåtelse gentemot dem vi tycker har sårat oss eller gentemot oss själva, om vi tycker att vi har misslyckats eller felat, kan vi inte befria oss från känslor av skam, skuld, längtan, ilska, ånger, hat, besvikelse, anklagelse. Stycket gestaltar den svikna kvinnans känslokaos och kamp för att erövra befrielse från självförnekande känslor.

Pjäsen har tydliga metaforiska och tematiska kopplingar till Béla Bartóks mästerverk: Riddar Blåskäggs borg. Befrielsens kvinnogestalts kärlek tänds av Den Grå Molnprinsen. Hans borg fylls, i likhet med Blåskäggs, av kvinnornas trötta skri. Befrielsen ger ett gensvar från ett kvinnligt perspektiv till maktfullkomlig kärlek. Dikterna har inspirerats av olika stilar, inte minst den komprimerande stil som karakteriserar ungerska klassiska ballader och folkballader, traditionella sirató (sorgesånger) och apokríf imádság (apokryfa böner). Verket i sin helhet väcker känslor och uppmuntrar till eftertanke och reflektion.
Köplänkar

whipmedia - 89 kr

Externa länkar

- Recension