Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
'Finns det en fri vilja?' av gunnar odhner, inspirerade till kritiken


Kritik på en text (416) - Autopilot-iskt






just din fria vilja uppstår genom kemiska utsöndringar i hjärnan och de elektriska impulser som gör att hjärnan överhuvud taget kan fungera.

Att du tror dig ha en själ, till skillnad från insekter och stenar exempelvis, kan mycket väl vara en villa skapad i hjärnan för att göra just de saker som är nödvändiga för överlevnad, äta, dricka, jobba, vila och fortplanta dig.

Orsaken till att folk gör saker som borde vara 'emot människans natur' beror delvis på nyfikenhet och det som du refererar till som 'kristen synd'. Annars är det som att jämföra med skapande verksamhet, exempelvis författande.

Författaren av en text kan skapa olika figurer och vilja ha dessa figurer att spela olika roller. Problemet är bara att så fort författaren skapat de där figurerna så börjar de leva sitt eget liv och författaren måste göra våld på sig själv för att alls kunna styra utvecklingen.

På samma sätt kan man säga att ens själ är 'i händerna' på krafter utanför själens egentliga kontroll och då är den fria viljan satt ur spel och en sorts autopilot har tagit över.

I den situationen, när man verkar följa 'minsta motståndets lag' måste människan göra våld på sig själv för att hindra sig själv från att ge efter för de impulser som hjärnan matar själen med.

Det verkar plågsamt att göra våld på sig själv och tvinga sig att gå den smala vägen. När människan exempelvis drogar sig själv, dricker alkohol osv så sätts den övre växeln ur spel och då klarar man inte av att göra våld på sig själv längre.

Autopiloten är på och man minns inte efteråt hur man tog sig hem och om man kanske begick en serie 'brott' längs vägen.

Ansvaret ligger förstås i att kunna göra just våld på sig själv och att inte sätta den sortens övre växel ur spel genom att supa.




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 364 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2010-03-10 09:22



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP