" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

nyöversättning 2010 (i tidigare översättningar kallad "En Förlorad Värld" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore Plate 6: "High on a throne of a royal state..." (II. 1-2)




Förlorat Paradis: BOK II:I (J.Milton)

~*~

Högt uppå en Tron av Furstlig Prakt, vilken vida
Öfverglänste rikedomarna i Ormus och av Ind,
Eller där det sköna Österland med sin rikaste hand
Nedregna över hennes Kungar Barbariska Pärlor och Guld,
Satan exalterad satt, av sina meriter upph'jd  [5]
Uppå denna hemskhetens höjd; och i misströstan
Upprest sålunda högt bortom allt hopp, strävar
Sålunda högt Bortom, otillfredsställd att söka nå
Gagnlöst Krigh med Him'len, och med framgångar okunnig
Hans stolta föreställningar således ådagalagda.  [10]
Makter och Herravälden, Gudomar alltifrån Him'len,
Ty då inget djup där inom hennes bukt kvarhålla kan
Odödlig vigör, ehuru underkuvad och fall'n,
Giver jag ej Him'len förlorad. Från denna nedstigning
Himmelssfärens dygder stiga, komma att verka  [15]
Mer praktfulla och mer vördade än från inget fall alls,
Och lita till sig själva att ej frukta ännu ett sekundärt öde:
Jag själv dock alldeles lagom, och de fasta Lagar i Him'len
Som först skapade er Ledare, den fria viljan härnäst,
Med vad förutom, i Kamp eller Rådslag,  [20]
Vad som haver ernåtts välförtjänt, ändock denna förlust
Hitintills åtminstone återhämtad från, haver mycket mera
Etablerat i en trygg oeftertraktad Tron
Som med fullt samtycke avträddes. Ett lyckligare tillstånd
I Him'len, vilken värdigheten följa, kan ådraga  [25]

John Milton 1667

LPWJ svensk version 30/03/10

En länk för de som var med då, också (eller kanske framförallt) för de som inte var det

Förlorat Paradis: Bok I (J.Milton)
http://www.poeter.se/viewBook.php?bookId=3344




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 603 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2010-03-31 00:59



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Kanske ändå mest intressant "för de som inte var det"

Applåd för detta gedigna arbete som verkligen skapar funderingar om hur det kunde ha gått till.
2010-04-06
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP