" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

nyöversättning 2010 (i tidigare översättningar kallad "En Förlorad Värld" från originalet Paradise Lost 1667) Illustrationer av Gustave Dore




Förlorat Paradis: Inledning till Milton's Paradise Lost, Bok 3 (1667)

***
BOK 3
ARGUMENTET (Synopsis)

Gud sittande uppå sin Tron ser Satan flygande mot denna värld, då nyligen skapad; visar honom till Sonen som sutto vid hans högra sida; förebådande Satans framgång i att fördärva mänskligheten; befriande sin egen Rättvisa och Vishet från alla förebråelser, som skapat Människan fri och kapabel nog att motstå sin Frestare; sitt ändamål för honom ändock tillkännager med grace, med hänsyn till att han ej föll av egen illvilja, liksom Satan, utan av honom var förf'rd.  Guds Son frambringar lovord till sin Fader för manifestationen utav detta hans barmhärtiga ändamål för Människan; men Gud tillkännager återigen, att någon Grace ej kan utsträckas mot Människan utan uppfyllandet utav den heliga rättvisan; Människan haver förtörnat Guds majestät genom att eftersträva Gudomligheten, och måste därför med alla sina Avkommor helgade åt döden dö, om icke någon kunna finnas tillräcklig att svara för sin försyndelse, och undergå sin Bestraffning. Guds Son erbjuder sig själv frivilligt såsom Lösen för Människan: hans Fader accepterar det, påbjuder hans inkarnation, förkunnar hans upphöjelse ovan alla Namn uppå Himmel och Jord; anbefaller alla Änglar att honom dyrka; de åtlyder, och i hymner till sina Harpor i full Kör, lovsjunga Fadern och Sonen. Under tiden landar den upplyste Satan uppå den bara Konvex av denna Världs yttersta Cirkel; där vandrande han först finner en plats sedermera kall'd Limbo av Fåfänglighet; för de personer och ting som dit uppflyga; kommer sedan till Himmelens Port, framst'lld uppstigande med trappsteg, och vattnen ovan Firmamentet som omkring det flöda: Han färdades sedan till Solens Globosfär; finner där Uriel Regent över denna Globosfär, men skiftar först skepnad till den av en enklare Ängel; och med spelad ivrig önskan om att få denna nya Skapelse beskåda och Människan som Gud hade placer't där, honom frågar om platsen för hans boning, och vägleds; landar först vid berget Nifate.

***

John Milton 1667

LPWJ svensk version 24-25/09/10

En länk för de som var med då, också (eller kanske framförallt) för de som inte var det

Förlorat Paradis: Bok I - III (J.Milton)




Övriga genrer (Översättning) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 703 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2010-09-25 19:01



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Oerhört fängslade läsning av detta Din gedigna översättning.

Massor av applåder!
2010-09-26
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP