Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Den mest anonyme i den så kallade tolvprofetrullen. Namnet betyder Herrens tjänare. Det råder stor osäkerhet om tidpunkten för hans framträdande men gissningsvis 587 före Kristus, tiden vid Nebudkanessars erövning av Jerusalem. Hemland Juda.


Profeten Obadja.


Obadja deklarerar klart och tydligt varifrån hans auktoritet kommer och vem som är uppdragsgivaren.

Budskapet är bara 21 verser och minst bland profeterna. Skriften är kortast i hela hebreiska bibeln och en kraftfull profetia om broderfolket Edom, som var ättlingar till Isaks son Esau.

De hade sin hemvist i bergstrakterna sydost om Döda Havet som profeten kallar Edom och Esaus berg. Huvudstaden var Sela. Platsen där Sela låg, lyder numera under namnet Petra, en modern populär turistort i Jordanien.

Detta folk hade utnyttjat Judas svaghet och förnedring till att plundra landet. och hade glatt sig åt broderfolkets trångmål.

Obadja fördömer skarpt Edomeernas illdåd mot Juda men också deras gillande av andra folks grymheter mot landet.

Profeten riktar också ett starkt fördömande över edomeernas övermod. De trodde att deras land var militärt osårbart på grund av dess läge i klipplandskapet. Efter plundringar i Juda drog de sig tillbaka i skydd av landets naturliga fästning.

Profeten förkunnade att edomeerna snart skulle krossas av andra folk. Historien visar att profeten fick rätt. På 400 talet före Kristus intog araberna Edom.

Kung Herodes den store kommer från detta folk.

Framtiden målas ljus för förbundsfolket även i slutet av denna profetskrift. I vers 17 säger profeten:"Men på Sions berg skall finnas en räddad skara, och den ska vara helig, och Jakobs hus skall råda över sina besittningar."

Jakobs hus ska då utföra domen över Esaus hus och förinta Edom. Ingen ska komma undan domen. Juda kommer då att vara stark nog att inta Esaus berg, filistéernas land och Samarien. Den lilla stammen Benjamin ska erövra Gilead, ett landområde öster om Jordanfloden.

Skriften avslutas med en framtidsvision som nog tillhör Messiasriket:

”Och riket skall tillhöra Messias”


http://www.youtube.com/watch?v=2P75aBI_tZE&feature=youtu.be






Övriga genrer av Bibbi VIP
Läst 522 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2011-11-02 08:20



Bookmark and Share


  walborg
Urintressant Bibbi! Tack!
2011-11-02

  sangel
Intressant om en av de profeter som man nog lätt bara passerar.
2011-11-02

  anits VIP
Mycket tänkvärt skrivet
2011-11-02

  Kalle.O
Tack för den Bibbi!
2011-11-02
  > Nästa text
< Föregående

Bibbi
Bibbi VIP