Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Barak, Jael och Sisera. Inspiration Domareboken i bibeln. Bild lånad på Google


Debora och Jael i Domareboken.


NÄR israeliterna får det svårt, ropar de till Herren. Herren svarar genom att ge dem modiga ledare som hjälper dem. Bibeln kallar de här ledarna domare. Josua var den förste, och några av domarna efter honom hette Otniel, Ehud och Samgar. Två av dem som hjälpte Israel var kvinnor: Debora och Jael.


Debora talar med Barak
Debora är profetissa. Herren talar om för henne vad som skall hända i framtiden. Sedan berättar hon för folket vad Herren säger. Debora är också domarinna. Hon sitter under en speciell palm i bergsbygden, och folk kommer till henne för att få hjälp med sina problem.

Jabin är nu kung i Kanaan. Han har 900 stridsvagnar. Hans här är så stark att många av israeliterna har tvingats att bli tjänare åt Jabin. Den som leder kung Jabins här heter Sisera.

En dag ber Debora domaren Barak komma. Hon säger till honom: ”Herren har sagt: ’Ta med dig 10.000 män upp på berget Tabor. Jag skall föra dit Sisera, och jag skall ge dig seger över honom och hans här.¨

Barak säger till Debora: ”Jag går om du går med mig.” Debora går med, men hon säger till Barak: ”Du skall inte få äran för segern, för Herren skall ge Sisera i en kvinnas hand.” Och så blir det också.

Barak går ner från berget för att möta Siseras soldater. Herren låter plötsligt en störtflod komma, och många av fienderna drunknar. Men Sisera stiger ner från sin vagn och flyr.

Efter en stund kommer Sisera till Jaels tält. Hon bjuder in honom och ger honom lite mjölk. Han blir sömnig av den och sover snart djupt. Då tar Jael en tältpinne och slår in den i huvudet på den onde mannen. Då Barak kommer, visar hon honom den döde Sisera! Du ser att det som Debora sade gick i uppfyllelse.

Slutligen dödas också kung Jabin, och israeliterna har fred igen en tid.

Domarboken 2:14—22; 4:1—24; 5:1—31.




Övriga genrer av Bibbi VIP
Läst 679 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2013-07-27 10:38



Bookmark and Share


  mare VIP
Tack!
2013-08-01

  anits VIP
tack Bibbi för allt du delar med dig
2013-07-29

  ResenärGenomLivet
Så fint berättat...även kvinnor har betydelse...
2013-07-27

  walborg
Tack Bibbi för allt Du lär mig
2013-07-27
  > Nästa text
< Föregående

Bibbi
Bibbi VIP