Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
en av de sju dödssynderna


Om Lättja

Någonstans uppe vid Sofia kyrka slår klockan tolv.

Bertil blinkar lite mot det skarpa ljuset som kommer in genom balkongdörren och drar täcket tätare runt kroppen.  Han gäspar stort och driver sen åter iväg in i drömmarnas land. Det ärr sol och sommar utanför lägenheten och några barn leker lite högljutt nere på gården, fem trappor ned från Bertils lägenhet.

En timme senare har solen flyttat sig tillräckligt mycket för att genom balkongdörren lysa honom i ansiktet, och han försöker under ett ögonblick undkomma strålarna genom att knipa ihop ögonen och rulla huvudet åt sidan.  Sakta dras han mot ytan igen och öppnar ena ögat.

Tankarna får fäste inom honom och han börjar surfa på den vågen i olika riktningar. Ena ögonblicket äter han köttbullar hemma hos mamma, den andra dansar han med sitt livs stora kärlek från grundskolan, och sen står han på en windsurfingbräda och bara nästan får fart på seglet. Det är något i vattnet som skrämmer, skuggor som närmar sig och han drar plötsligt ett hastigt andetag  innan han vaknar på riktigt.

Han sparkar av sig täcket och ser nedåt sin skrangliga kropp. Bröstet är insjunket, höfterna smala och den nyvakna lemmen ligger behagfullt utsträckt åt vänster ner mot insidan på låret. Bertil suckar och kliar sig i huvudet.
- Fy fan, tänker han.
- Här ligger man och dåsar och funderar på hur dagen ska bli. Men en sak är i alla fall jävligt säker. Om jag går upp idag, då ska jag fanimej inte göra ett dugg.

                                 @    




Prosa (Kortnovell) av Elina Vacker
Läst 329 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2013-09-09 14:53



Bookmark and Share


  erkki
Hörde talas om en berömd vetenskapsman som - när det begav sig - aldrig gick upp. Kollegor fick besöka honom vid sängkanten. Det var hyfsat ok, för han var skärpt. Så var det nödvändigt för honom att flytta. Han sveptes in i flera lager av filtar och transporterades bort med båt. Han lär ha överlevt med nöd och näppe. Vet du vem det var? Jag har glömt. Ska han anses lat?
2013-09-09
  > Nästa text
< Föregående

Elina Vacker
Elina Vacker