Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Till min döende moder - Monica. 2015 - onsdagen den 18 mars.


Vad skall jag skriva?

(Den 6:e februari gick du upp - duschade och sminkade dig. Sedan till vårdcentral och vidare akut till Sahlgrenska avd 91. Där fick du dela rum med en stackars dement spillra till människa - som talade dygnet runt. Så du fick inte sova på tre veckor. Till hematologen fick du inte komma förrän efter just tre veckor - och då var det ju försent. En 81:åring prioriteras inte så högt. Den första veckan ringde du varje morgon: " För Guds skull - snälla ta mig härifrån."  Sedan orkade du inte längre...)

 

Jag vet inte - jag är förbi alla känslor - letar efter bortglömda tårar - kanske jag hittar dem så småningom? Vi fick en fin stund igår trots allt - när jag lyckats ordna fram - morfin och stesolid. Vi kom båda till ro - talades vid i timmar - klappade dig hela tiden.

Bättre mamma har aldrig funnits - trots min medfödda sjukdom - var jag ett mycket lyckligt barn - tack vare din villkorslösa kärlek/omtanke/ömsinthet och närvaro.

"Snälla Jörgen - döda/ta bort mig nu. Det här går inte längre". Var det första du sade till mig igår morse. Visst svarade jag - om jag bara kunde.

Det har alltid funnits en talande tystnad emellan oss. Nog det det renaste och vackraste sättet att kommunicera/existera på...

Din värdighet har stulits av cancern - nu på palliativt boende - dödens väntrum...

Ser ut igenom fönstret - sjuktransporter kommer - likbilar åker - en bisarr syn.

Men att dö - det är ju så naturligt - vill ju bara att det skall ske så mjukt och rart det nu kan. Men det är svårt - ack så svårt. Jag är ju ingen läkare - medlem av den vita adeln - endast en sjuk son...

Jag hoppas att du nu får lämna oss så snart så möjligt - med så många så möjligt närvarande - stilla och mjukt.

Efter begravning med mera - tro mig mamma - jag kommer alltid att lyssna efter din röst när vinden smeker mitt ansikte...

På återseende älskade Mamsen...

- Din son - Jörgen.

 




Prosa av Hans Christian
Läst 283 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2015-03-18 10:31



Bookmark and Share


  bumerang
Ditt sätt att möta det svåra imponerar.
Det ligger ett kärleksfullt skimmer över texten. Du är en son man önskar sig.

2015-03-20

  Anya VIP
Mycket berörande berättar diktarjaget om en varm kärlek och en människa som håller på att tyna bort. Jag berörs på djupet! Starkt!!!
2015-03-20

  Marita Ohlquist VIP
Berör mitt inre!
2015-03-18

  TrollTörnTrappan VIP
Du hittade flera fint inkännande uttryck i alla fall - trots den förlamande väntan... Gillar din framtidsvision i slutet!
2015-03-18
  > Nästa text
< Föregående

Hans Christian
Hans Christian