Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

ORDKLYFVERIER om siffror, R Geete, 1888

Siffra är ett lån från arabiska adjektivet cifron
som betyder "tom" och ursprungligen tjenade
till benämning endast för nolltecknet, liksom
ännu fallet är med de deraf bildade fr. zero,
eng. zero, stundom, cipher. Siffra är för
övrigt samma ord som fr. chiffre, hemligt
skrivtecken, "chiffer-språk". Arabernas
grundliga kunskaper inom matematiken
astronomien hafva riktat dessa
vetenskaper med en mängd
arabiska uttryck. Vi påminna
särskildt om almanack och
algebra, vilka bägge förråda
sitt ursprung genom den
arabiska artikeln al-.




Övriga genrer (Essä/Recension) av Ewa-Britt Nilson VIP
Läst 176 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2015-11-11 19:47



Bookmark and Share


    Dan Myrbeck
Ojoj! SÅÅÅÅ långsam min dator är!
Måste felanmäla! Inte förrän nu
kommer texten från 1888 upp
i mitt textflöde! Vilket öde...!

Skämt åsido...:

En rolig detalj i sammanhanget är att när sådana ord lånades in till spanskan från arabiskan, behöll man artikeln. Detta innebär att ordet får två artiklar, t ex el alfombra.
2015-11-12

    Sefarge VIP
Intressant
skriftat!!
Kommer siffran
någonsin ta över
det skrivna ordet?
:)
2015-11-12

  Lars Hedlin
En bra text med flyt
2015-11-12
  > Nästa text
< Föregående

Ewa-Britt Nilson
Ewa-Britt Nilson VIP

Mina favoriter
Tillägnad Ewa-Britt