Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Det finns böcker om och med skrönor. Falska 'vittnesbörd' utger sig ofta för att vara 'sanningsbärare'. Det finns historier i tidningar, under historiens gång, som varit direkt eller indirekt påhittade, i vilket fall säljande, 'nästan sanna'.


Något litet om ryktesspridning, falsarier





Kineser kan bok i Kina. Där vet historien att det förr i tiden var vanligt att hitta på saker. Hur sant är det då att folk där satte ut nyfödda barn i skogen för att de hade 'fel kön'? Om de som sattes ut var gossebarn, har det då med att göra att pojkar inte föder barn, om de blir indragna i 'sexuella förbindelser'? Är då landet Kina ansvarigt för att det finns människor som 'beter sig'? Knappast. En flod är ju inte 'skyldig' bara för att de som står på stranden och fiskar, drar upp 'fula fiskar' stundom. Därav går det att dra slutsatsen att även den som i en svensk sjö vid pass fyra om morgonen och drar upp en simpa ur ett utlagt nät, är att ställa till svars, särskilt inte om du själv är ung och den som vuxen är väl 'borde veta bättre'? Att ge sig ut i en eka på en sjö mitt i ljusa sommarnatten, se det var också ett nöje, långt före (person-)datorernas underbara era. Via datorer och mobiler sprids rykten och nyheter 'fort som vinden'. Ännu mera snabbt än förr, då de nu 'bara är ett klick bort' från Västerås, Alingsås eller en höjd i Abisko.




Prosa (Fabel/Saga) av lodjuret/seglare VIP
Läst 211 gånger
Publicerad 2019-09-30 23:17



Bookmark and Share


  Nanna X
Nu var det ju inte gossar som sattes ut i skogen i Kina utan flickor. Och jag tror faktiskt det hände på riktigt.
2019-10-01
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP