Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Historien har verklighetsbakgrund. Även om 'du' i historien givetvis inte handlar om dig personligen, utan bara om människor vilka är ungefär som du, eller skulle kunna vara det. Rätten till att njuta är verkligen stor. Större än livet självt.


Något litet om att röka (bli sjuk)





Om någon som bor i samma hus, är kedjerökare och du då
blir en 'passiv rökare' och får lunginflammation och dör av
hans rökande. Är det då 'försök till dråp'?

För länge sedan var det en kvinna som dog på grund av sin
mans rökning. Hon fick en kraftig lunginflammation och
dog av det, eftersom hon hade lungcancer

och inte var tillräckligt stark att överleva, eftersom hon fick
nedsatt immunförsvar. Hans nikotinbehov var större än att
hans älskade fick leva.

De hade tre barn tillsammans och dessa lärde sig av sin far
att 'rökning är bra för nerverna'. Hade hans fru ens någon
chans? Troligen inte.

Skulle det ha spelat någon roll om de vetat om att de till-
sammans bidrog till att mamman dog? Kanske och kanske
inte. De 'hade ju rätt att röka'.

De hade i alla fall rätt att ta livet av en kvinna som var passiv
rökare och hade lungcancer. Priset av en medmänniskas liv
är högre. Din granne är kedjerökare,

röken kommer in till dig via ventilen. Du är astmaallergiker
och kommer troligen att göra 'samma resa' som hon som dog,
i passiv rökning.

Visst (v)äger väl 'hans rätt att röka' i sin lägenhet, tyngre än
ditt behov av att slippa vara 'passiv rökare' och riskera hälsan?
Nu kan man ju säga att du kan flytta.

Att du bott där i mer än tio år och han bara i ett, det borde väl
inte spela någon roll? Vilka 'garantier' har du för att inte få till
granne någon som röker,

om du flyttar? Inga. Visst väger väl hans rättigheter tyngre än
din rätt att leva? Om någon du kände utvecklade en chans att
dö, skulle du njuta av det då?




Prosa (Fabel/Saga) av lodjuret/seglare VIP
Läst 164 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-04-12 09:55



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP