Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Om en diktatur är en demokrati, då är väl ett land som vårt en diktatur, eftersom någon har sagt att det är i en demokrati, det står envar fritt att göra sig av med oppositionen på orten, tysta den med pengar eller bly.


Det smakar som ett gammalt plåster...





Det smakar som ett gammalt plåster...
...i munnen när en människa suttit bunden
och haft en tejp över det som fått agera munkavle,
instoppat i munnen.

Någon ville inte betala lösen för den
som suttit bunden på det viset. Vad hände
med mannen och pojken som togs till fånga under
sin promenad i kvällen?

De skulle bara vara ute någon timme
och den sommardagen var kvällen varm.
Det var någonstans i landet Sverige och den som
tagit dem hade velat ha pengar.

Kanske var det bara ett svepskäl för att
få någon att skriva under några papper, som
skulle föra över egendom på en annan människa?
Det som begärdes var pengar

men kanske fanns det något annat
någon ville åt. 'Platsen för skatten, är inte
utmärkt med ett x'. Det lät som en replik i någon
gammal äventyrsfilm

som gått först på bio och sedan
kunnat sändas i tevelison. Det som kan
smaka som ett gammalt plåster i munnen,
kan även vara

en infektion i munnen,
ett munsår eller en trasig tand?
Försök att fördriva tid kan förstås vara
att söka tänka ut svar på

möjliga problem. Eller i vilket
fall frågor. Kunde någon ha varit svag för sött,
redan för flera tusen år sedan. Långt innan kännedomen
om socker samt väl som salt

transporterades vida sträckor över värlen?
Det har väl alltid funnits en efterfrågan på olika
sorters kryddor och sätt att konservera mat eller annat
vilka saker fått människor

att starta handel eller krig för?
I äldre tider fanns det nog inte tejp eller
plåster att munkavla någon med. Då fanns det
istället tyg och rep att förse

till fånga tagna människor med.
Mannen var som en pojke och pojken
var som en man. Den som skulle ha kunnat
ta hand om den andre,

blev själv omhändertagen av den
som skulle få vara barn. Den unga kvinnan
slutade att läsa boken där. En bit papper fick tjäna
som bokmärke och hon

släckte lampan som för att
försöka sova en stund, ty hon var
alltför trött för att läsa längre än som så.
Men så ibland förstås...



(2023 01 22)




Prosa (Kortnovell) av lodjuret/seglare VIP
Läst 67 gånger
Publicerad 2023-07-16 18:50



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP