Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Budbäraren


Hyfer och mycel och mental mykorrhiza

Den gamle mykologen var en riktig hederstryffel och körde folkrace på Svampabanan i Tomelilla, bara därför att han gillade namnet på densamma. Han kom för det mesta sist utan att det bekymrade honom. Det fanns annat av högre intresse och värde.

När det var svamptider var han ute med korgen och plockade både ätliga och psykedeliska svampar. I och för sig är båda sorterna ätliga men de senare påverkar även den mentala "matsmältningen". Han visste exakt vilka blandningar och doser som var lämpliga för optimala lukulliska resp. psykedeliska uppleveser. Magen har sin gastronomi och medvetandet sin.

Han var dock noggrann med att bara plocka svamp för eget och de närmaste vännernas bruk, oavsett vad slags svamp det handlade om. Svampar för honom var en omfångsrik palett med vars hjälp han kunde färglägga både perception och digestion.

Han hade sina speciella ställen, för båda slagen av svamp och han visste exakt när de skulle skördas. Det fanns häxringar som han väntade ut tills de fått det rätta omfånget, ty innan dess saknade de den rätta kraften. Med det förändrade klimatet hade nya sorter kommit till från länder med hittills varmare klimat. Det tillkom alltså nya arter med tiden vilka måste undersökas och provas, katalogiseras och eventuellt avnjutas. Vissa sorter var ju enbart dödliga, oavsett i vilket skick, torkade eller nyskördade. De var intressanta ändå och kunde användas på andra sätt än att inmundigas, hålla skadedjur av olika slag borta, som mördarsniglar och möss, och skrämma rådjur på flykten så att de höll sig inom sina habitat.

En kväll i mars det året då dimmorna var som tätast ringde det på dörren och en gråklädd elementar stod utanför. Utan ord sade denne direkt i mykologens medvetande:

"Det finns sådant och det finns sådant. Och sådant människor ska låta bli."

Mykologen log för sig själv och tänkte:

"De där neongröna små svamparna har verkligen en lustig effekt!"

Elementaren svarade med tysta, allvarsamma ord:

"Jag finns på riktigt, men du har tillfälligt fått ögon att se med. Du måste glömma detta."

Mykologen skrattade högt till och sade:

"Lustigt, här står jag och talar med en hallucination. Det är första gången det händer!"

Elementaren fortsatte:

"Det finns förbjudna vägar och färdsätt, för människorna. Det finns dörrar som ska förbli stängda. Jag vill något annat men jag måste göra detta."

Han lyfte sina händer och gjorde just den gesten, just den manövern, med just den innebörden och med just den följden.

Och porten förblev stängd.

 




Prosa (Novell) av Algotezza VIP
Läst 97 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2024-05-21 09:19



Bookmark and Share


  rostspik VIP
Välskriven och intressant text.
Bildat språk, drastisk humor.
'Lukullisk' är ett ovanligt ord i samtidens svampbok.
2024-05-21
  > Nästa text
< Föregående

Algotezza
Algotezza VIP