Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Referat


Att döda ett barn av Stig Dagerman Referat lång version

I sin novell ”Att döda ett barn” av Stig Dagerman utgiven år 1948, beskriver författaren en vardaglig situation om hur ett barn så enkelt kan bli dödat.

I novellen ”Att döda ett barn” berättar Stig Dagerman om ett barn som blir dödat av en lycklig man. Stig Dagerman berättar om en man och hans partner som ska ut på en båt utflykt, samtidigt berättar han om en mor som ber sitt barn om en liten tjänst och på vägen där emellan sker det som bara inte får hända.

Stig Dagerman berättar att mannen som kör bilen till hamnen är på strålande humör och av iver och glädje kör alldeles för fort. Barnet som var ombedd av sin mor att hämta socker hos Larssons på andra sidan vägen blir överkörd av den lyckliga mannen när deras väg korsas. Denna mannen som var lycklig återvände hem med en evig sorg av ångest i sitt hjärta, denna mannen kommer alltid att önska att han kunde spola tillbaka och gjort mordet ogjort och modern kommer alltid att önska att hon hade haft sockret hemma.

Det sista Stig Dagerman säger är men så obarmhärtigt är livet mot den som har dödat ett barn att allting efteråt är försent.

Stig Dagerman menar på att man alltid ska vara uppmärksam i sina handlingar, för att undvika konsekvenser man inte kan leva med.







Prosa (100-ordare) av Miich
Läst 24348 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2014-01-27 17:09



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Dagerman kom från Älvkarleby, precis som jag.
Har sett en filmatisering av novellen du nämner.
2014-01-27

    ej medlem längre
Stig Dagerman var en fantastisk författare, ett geni som många av dagens människor borde läsa.
2014-01-27
  > Nästa text
< Föregående

Miich
Miich