Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Några exempel på paret Finland-Ryssland under kriget


Skotten i Mainila

Den 26 november vid byn Mainila på den ryska sidan bredvid gränsen, inträffade en incident där enligt den officiella sovjetrapporten fyra sovjetsoldater dödades av artillerield. Skulden lades på Finland och Sovjetunionen sade upp nonaggressionspakten. Det har i efterhand kunnat bevisas att incidenten var en sovjetisk provokation, då bland annat inget finländskt artilleri kunde nå Mainila by och sovjetiska fångar under fortsättningskriget kunde ge viktiga detaljer om hur intermezzot orkestrerats på den sovjetiska sidan. Finländska gränspatruller kunde se hur sovjetiska trupper drogs samman till gränsområdet.

Vad gäller styrkeförhållandet var Sovjetunionen överlägset både till numerär, beväpning och utrustning. Finlands armé bestod i det första skedet av 200 000 man, 32 stridsvagnar och 119 flygplan medan Röda armén som till största delen bestod av nyrekryterade soldater anföll med 460 000 man, 1 500 stridsvagnar och 1 000 flygplan. Finlands armé riktade istället in sig på försvarskrig och intog försvarsställningar. Man visste att terrängen, som bestod av tätbevuxen skog och stora sjöar, tillsammans med rätt stridstaktik skulle kunna fördröja en sovjetisk frammarsch med flera dagar.

De finländska soldaterna hade kanske den bästa utbildningen i vinterkrigföring i Europa och var mycket goda skyttar.

I striderna vid Suomussalmi hade den finländska skidbataljonen om 1 800 man mot sig ungefär 35 000–40 000 soldater försedda med stridsvagnar och artilleri. Efter att ha fått förstärkningar av den finländska 9 divisionen inleddes striderna under julhelgen och man lyckades bryta upp den sovjetiska 163:e divisionen i flera fraktioner, så kallade "motti". Efter nyår gick man till angrepp på den sovjetiska 44:e divisionen som hade grävt ned sig i ställningar längs den närbelägna vägen mot Raate. Genom att fälla träd över vägen hade finländska trupper sett till att denna inte kunde användas för understöd. Slutresultatet blev att av cirka 40 000 sovjetiska soldater som anfallit stupade 23 000.

Vad gjorde Moder Svea ? Mer eller mindre tvingade finska familjer att lämna ifrån sig 80 000 små barn...varav ca 9 000 har stannat kvar i Sverige. Många många tusen fick sina liv sönderslitna för barnlösa svenska familjers skull. Det var "status" att ha men många behandlades sämre än skit.

Där har ni det vackra Sverige jävla nationalromantiker !




Övriga genrer (Essä/Recension) av Gunnar Hilén VIP
Läst 143 gånger
Publicerad 2014-06-30 21:04



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP