Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
en mycket kritisk jämförelse


Freud och Jung



Fadern och sonen

Freud lugn, konsekvent, övertygad

Jung utfallande, svamlande, otrogen

Freuds "psykoanalys" i orginal

Jungs "analytiska psykologi"
som genant försök att skilja ut sig

Freud släpad i smutsen
Jung mäkta populär

vad är skillnaden på Skuggan och det omedvetna ?


Jag skulle säga att Jungs folkgunst har att göra med
dennes försök att hävda sig vid sidan av en far
och säger väldigt lite´om hans psykologi som saknar
stringens och i stället är bemängd med smått
religiösa övertoner och för fantasin förföriska bilder
och liknelser.

Kanske är jag orättvis.

Kanske de utgör en bra kombination
men jag tror inte det.

Var sak har sin plats.

Freud lyssnade och analyserade
Jung predikade.




Övriga genrer av Gunnar Hilén VIP
Läst 289 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2018-08-01 08:58



Bookmark and Share


  Gunnar Hilén VIP
Om man som jag dras åt det hållet så kan man se att Jungs storhet vilade delvis på Freuds envishet.
2020-04-01

  Fredrik Axelsson
Det är en intressant jämförelse som verkligen går att dyka ner i. Jag håller med om C G Jungs förföriska bilder, det kan verkligen attrahera fantasin (så även för mig). Jag vill så gärna se styrkorna hos både Jung och Freud, jag har dock haft "lättare" för Jung. Han menade å sin sida att Freud vägrade att rubbas, var nitisk och klar - vilket ledde fram till brytningen. Att stå fast förankrad är ju ett styrkebesked, men inställningen blir direkt omöjligt att kombinera med det progressiva.
2020-04-01
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP