Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Översättning idag ur Helsingin Sanomat


De gamlas och svagas död lätt att smälta



"I den stora, internationella World Values Survey-
undersökningen, prövades under åren 2010 till
2014 hur man i olika länder uppskattade åldringar.
Sverige kom på 59:e plats, femma från slutet där
Libanon, Argentina, Syd-Korea och Japan placerade sig.

20 % av svenskarna tyckte att man i Sverige förhåller
sig värdigt till gamla människor och 10 % tyckte
att dessa är blott en börda för samhället.

Coronakrisen förminskas ofta med argumentet att
det är ju bara gamla och svaga som drabbas.

Dagens Nyhers redaktör Andrev Walden säger
i söndagstidningen att antalet döda i landet har
varit förvånansvärt lätt att smälta".




Övriga genrer (Översättning) av Gunnar Hilén VIP
Läst 201 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-02-02 08:33



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Man trodde ju att alla skärpte sig o det blev förbättringar efter vårens katastrof
Men det är lika hemskt än
Men ingen reagerar
Ingen säger hur hemskt det är
Löfven håller truten


De konstaterar att det förekommit fall i Eskilstuna och Katrineholm där äldre med covid-19 har hittats döda på sina rum.
"Den som har mycket kort tid kvar att leva bör inte lämnas ensam om den inte önskar det", skriver Ivo.
De tillägger att personalbemanningen måste anpassas med anledning av detta.
Eskilstuna kommun kritiseras även för att sjuksköterskor inlett palliativ vård utan föregående kontakt med läkare.
Samtliga Sveriges 21 regioner har tidigare fått kritik från Ivo för bristande vård på äldreboenden.
2021-02-03

    ej medlem längre
det är så ruttet
ruttet ruttet äckligt
att 10 % tycker så är skrämmande
jag trodde 0.5% kanske
hur är människor funtade
fy fan
visst kräver äldre människor mer av samhällets resurser
men dom är lika mycket människa som vilken ålder som helst
allt kräver dessutom pengar
skolgång rika som roffar åt sig
vad är det som säger att vi ens ska ha tillgång till olika mycket saker som vård o pengar
ju mer man undersöker människan ju konstigare blir det
2021-02-03

    Lena Staaf VIP
Här är det äntligen på plats att jämföra inställning med andra länder.
2021-02-02

  Lottie Ålhed VIP
Välformulerat och skrämmande.
2021-02-02
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP