Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
P.O. Enquist "Lewis resa" (Nordstedts, 2001)


"LEWIS RESA"

Den medelsvensk som rimmar bäst på Jesus
var västgöte och andedöpt baptist.
Han blev en praktisk form av tron på Krist
och hette Levi Johansson, se´n Lewi Pethrus.

Den lille knallen, vänersborgsbaptisten,
omsatte tron på Gud till nå´t konkret.
Han visste det, som andra också vet;
tron utan gärningar är knappast kristen.

En "Lewis resa" utav P.O. Enquist
förmedlar en version av Lewis liv,
en resa fylld av andlig eld och driv.

Hans verksamhet blev aldrig tom och trist.
Filantropin var alltid effektiv.
Han rimmade på Jesus först och sist!






Bunden vers (Sonett) av Ulf Carlsson VIP
Läst 89 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2023-04-26 19:51



Bookmark and Share


  Anya VIP
Har inte läst Lewis resa, läste Liknelseboken i höstas. Den första bok jag läst av honom. Han är bra men kräver sin läsare. Gillar hans dialektala språk i skriftform, gillar även hans religiösa ton som är återkommande i hela boken.

Sedan tidigare hade jag läst Sara Lidman och Torgny Lindgren. Nu kan jag bocka av alla tre västerbottensförfattarna. Ska lägga till Lewis resa på "att göra" listan.

Skulle på ett framträdande av Olof Wretling i höstas när han gestaltar dessa tre författare. Mycket bra. Därför läste jag Engqvist.

Tack för boktipset.
2023-04-28
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP