Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Fri från förbannelsen

 

Det är märkligt att det ska dröja drygt 50 år innan man inser och begriper fullt ut hur sjuk, störd och dysfunktionell ens uppväxtfamilj var, och att det inte var ett dugg konstigt att man blev extremsjuk psykotisk så att det sjöng om det som ungdom. Det är som att ha varit medlem i en sekt där det sjuka till varje pris
förnekas, förträngas och slätas över. Tänk positivt och optimistiskt säger man till barnet som plågas av en blixtrande panikångest. Försök i alla fall och var lite glad och tacksam.
Barnet eldar upp radhuset till slut efter tio år av vanvård och terror. Barnet eldar och det känns så jävla underbart skönt! När man har varit tillsammans med mamma en stund så måste man öppna frysdörren för att värma sig.
Underligt att det ska ta drygt 50 år innan man kan få perspektiv och se objektivt på en familj
i vilken man gick under och föll rakt ned i helvetet. Pappas avgrund och undergång, självmord. Att som pojke följa sin pappas dödsprocess under ett decennium. Det är kallt ute idag men ändå mildare än i natt. Jag är abstinent på nikotin, måste cykla upp till ICA Nära och Kära. Katterna Winston och Jussi mår bra trots vintervädret. Det är snart dags för Gudstjänst på TV. Det vore väldigt positivt om alla människor lyssnade in Gud, kände in Honom. Världen är en akut katastrofzon men annars är det bra. Vi lever ju i världens bästa land där allt tryggt och underbart. Det är ingen fara på taket. Tänk positivt och optimistiskt säger mamma som är kall som en frysbox, avstängd och avtrubbad. Mamma behöver psykiatrisk vård och omsorg, en diagnos och medicin, men det finns inte på kartan. Hennes yngste som glider sakta in i psyksjukdomens dimma men det förstår hon inte. Allting är bra och inget ont kan hända vår härliga familj för vi mår ju så bra och vi har ju alltid varit kristna och välartade. Vi måste tänka positivt och optimistiskt! När den yngste sonen är 21 år gammal så drabbas han av ett psykotiskt sammanbrott. Då blir allt väldigt annorlunda.
Jag växte upp i en av Sveriges sjukaste och mest dysfunktionella familjer. Det är otroligt skönt att vara fri. Fri från förbannelsen.




Prosa av Johan Bergstjärna
Läst 43 gånger
Publicerad 2024-01-08 16:48



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Johan Bergstjärna
Johan Bergstjärna