Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Som liten utan mamma


Det varierar naturligtvis från barn till barn
men när man talar tider och vad barnet tål
av mammans frånvaro så ett ofta omtalat
"mått" är att 1-års-barnet klarar en dag,
tv-års-barnet två dagar ( en natt ), tre-års-barnet
två nätter och så vidare men som sagt det är
höftat.

Risken det handlar om, OM mamman dröjer,
är att barnets minnesförmåga att hålla fast
den inre bilden av henne inte klarar av det
utan det blir "svart".

Skulle det ske nån enstaka gång ska det dock
inte vara irreparabelt om mamman ser till
att "överkompensera" och reparera så att
otryggheten åter blir till relativ trygghet.

Men alla separationer senare i livet blir
påverkade av barndomens.

Eftersom psykologi är en human-och beteende-
vetenskap kan aldrig några säkra orsakssamband
fastslås men visst skulle man ändå kunna spekulera
i huruvida de många "panikångestanfallspatienter"
psykiatrin idag får ta emot, har som grund en
omedveten/bortträngd separation som gått över
gränsen för vad barnet tål.

Inte tillräcklig grund kanske men dock nödvändig....




Övriga genrer av Gunnar Hilén VIP
Läst 42 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2024-02-13 16:31



Bookmark and Share


  Gunnar Hilén VIP
Jag har erfarit att mamman är livet och tabbar hon sig för mycket så handlar det känslomässigt om liv och död där panikanfallet upplevs precis som om luften tagit slut och man ska dö.

Faderns frånvaro har en mer "långsiktig" följd med svårigheter att ta sig loss, separera och kunna ta in olikheter.
2024-02-16

    Lena Staaf VIP
Kanske oftare är problemet en frånvarande pappa.
2024-02-13
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP