Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Solidaritet - stendött eller skendött ord?

  

Jag har kommit att tänka på att det finns ett ord som man väldigt sällan ser eller hör nuför tiden. För några årtionden sedan däremot förekom ordet ständigt i samhällsdebatten. Det gick väl inte en dag utan att man såg eller hörde det i medierna. Ordet är SOLIDARITET.

När såg eller hörde man det ordet i medierna senast? När uttalade du det själv senast?*

Alla som är tillräckligt gamla för att ha varit med på sjuttiotalet minns säkert att ordet solidaritet var väldigt vanligt på den tiden. Men generationerna som har kommit efteråt vet väl knappast ens vad ordet betyder. Det började bli ett modeord i samhällsdebatten i slutet av sextiotalet, blomstrade under sjuttiotalet, hängde fortfarande med i början av åttiotalet, började tynade bort under sent åttiotal och stendog under nittiotalet.

Smaka på ordet: Solidaritet. Om ni har åldern inne för att minnas det: Visst smakar det lite otidsenligt, lite vänstervridet (också ett gammalmodigt ord), visst har det en bismak av progg och Mah-Jong? Men vad betyder ordet solidaritet egentligen? I ordboken står det:

Solidaritet (av latinets solidum, hela summan, kapitalet) innebär för kollektiv att gemensamt ta ansvar för något, inbördes gemenskap, att i egenskap av del av en grupp verka hänsynsfullt utan egenintresse för denna grupps bästa.

I grundbetydelsen är ordet naturligtvis opolitiskt. Men det blev så politiserat under dess glansperiod att jag själv, som aldrig har tillhört vänsterrörelsen (och inte någon politisk rörelse alls förresten) knappast skulle ha kommit på tanken att använda ordet solidaritet, varken i tal eller skrift.

Därför kan jag själv känna mig lite förvånad över att jag kommer på mig med att faktiskt sakna ordet lite grann, sakna att man så sällan ser eller hör det längre. Fast egentligen är det ju inte själva ordet som är det viktiga, utan vad det står för. Har vi solidaritet i Sverige? I världen? Är jag själv solidarisk? Med vem eller vad i så fall? Om ett ord (i alla fall nästan) försvinner ur offentligheten, försvinner då också det som ordet står för? Kan man ta tillbaka ett ord och på det sättet också öka det som ordet står för?**

Man kan säga att vänstern fick monopol på ordet solidaritet och därmed blev det till en politisk klyscha som föll i glömska när vänstervinden mojnade och nya vindar blåste i slutet av åttiotalet. Men jag skulle faktiskt önska att patinan som omger ordet försvann, att ordet blev nytt och fräscht igen, och att det kunde användas i fler sammanhang än partipoliska.

Kanske solidaritet när allt kommer omkring inte är stendött utan bara skendött?

 

 

Noter: 

* Googlar man på "solidaritet" får man visserligen många träffar, men en del syftar förstås på den polska rörelsen "Solidaritet", som jag bortser från i den här texten. Det visar sig också att det finns en nattklubb vid Stureplan som heter så! Man kan spekulera över om ordet nu är så daterat att det verkar exotiskt och spännande för stureplansfolket.

** Jag har tidigare skrivit om omoderna ord i "Stoppa morden på de omoderna orden".




Övriga genrer av Susanne Ljung Adriansson VIP
Läst 935 gånger
Publicerad 2008-09-09 18:48

* Spara bokmärke
* Kommentera text
* Privat textkritik
* Skriv ut
* Spara som PDF


Bookmark and Share


***Wicke***
Solidaritet finns bara högt upp i hierarkin, fast då bara till sina egna pengar. men ansvar tar de inget
2008-09-29

  ej medlem längre
Bra skrivit om detta ord... Jag har märkt att ordet "rättvisa" övertagit ordet "solidaritets" funktion i den politiska debatten. Trots att de har helt olika betydelser. En väldigt bra ledarsida i Göteborgsposten klargjorde skillnaden för ett par månader sedan. Till och med att de står i motsats till varandra... i betydelse. Det är väl så att ord används tills de känns urvattnade genom allt för flitigt användande.... så att det inte förpliktar till ngt längre.
Men nu är det dags att damma av begreppet och ordet solidaritet igen!
2008-09-09





  < Föregående