Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

En gåta nr 873





Det är 1842 på sommaren.
Du är på väg från trakten av Göteborg
till trakten av Malmö för att köpa dig en mjölkko.
På vägen rastar du några gånger
eftersom det tar ganska lång tid att gå
den där sträckan.

Vid ett av dessa tillfällen kommer du fram
till en lägereld där det sitter en man som
du hälsar på och frågar om du kan slå dig
ned där för att bereda dig litet mat.
Då svarar mannen att det går bra.

Efter en stund frågar mannen vad ditt ärende är
och vart du är på väg. Du berättar detta för honom.
Han svarar då att du skall få följa honom
till närmaste gård där han skall köpa dig
den finaste ko du kan tänka dig
om du bara kan lösa ett matematiskt problem först.

Ni skall sova vid lägerelden och nästa morgon
skall du ge honom svaret. Om det är det rätta
skall du följa honom och han skall ge dig din ko
alldeles som betalning för din klyftighet.
Om du inte lyckas svara rätt har du bara att
fortsätta din färd. Gåtan är som följer.

Du har hundra procent vit sand i en säck.
Du skall ta och blanda den vita sanden
med svart sand.
När du är färdig med detta skall blandningen
bestå till sjuttiofem procent av svart sand.
Hur skall du bära dig åt för att åstadkomma detta?

(Detta matematiska problem kom till mig
i drömmen nu på morgonen och när jag just
skulle till att lösa det ringde telefonen
och väckte mig. Så vi har båda till i morgon bitti
att lösa gåtan, för så var villkoren i drömmen.)




Övriga genrer av lodjuret/seglare VIP
Läst 164 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2009-10-16 07:39



Bookmark and Share


  Gunwale VIP
Om du menar "svart materia", så är den ju redan där, men den uppgår väl till 90 %? Antagligen ska man dividera 1842 med 873...eller ...bara dividera lite...
2009-10-16

  Catharina Edin VIP
Säger som anakreon, att detta var riktigt lätt, men att en kugge kanske döljer sig däri?
2009-10-16

  © anakreon VIP
Eftersom herrn icke nämner vare sig vikt eller volym får vi nöja oss med procent som värde.
Enklaste sättet är, anser jag att han tömmer säcken på 3/4delar av dess innehåll och tillför lika mycket svart sand. En lite tyngre lösning är att han tillför säcken3 gånger så mycket sand som den redan innehåller, men att denna sand då är svart. Det tredje och antagligen troligaste förslaget är att detta är en kuggfråga och att jag gått på den fett, till konstruktörens oförställda glädje.
För övrigt hoppas jag att han red hem på den nya kon. Att vandra från Göteborg till Malmötrakten måste kännas i bakhasorna även om sensommardagarna äro osedvanligt vackra.
Carl-Erik
2009-10-16
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP