Recept på Havregryns äppelpaj.
För tio till tjugo kuvert/personer*.
Mindre sällskap än tio personer
är i och för sig att föredra.
Men en människa kan inte få allt.
Följande behövs.
En stor ugnssäker form
ungefär en och en halv gånger
en ’vanlig form i exempelvis
glas, lera, porslin eller metall.
En ugn som sätts på 225 grader c
när pajen väl ställts in och
ugnsluckan är sluten, skall
temperaturen vridas ner till 200 grader
efter cirka 20 minuter.
Formen skall stå på ett galler
ungefär fyra-sju centimeter från
ugnens ’golv’, beroende av
hur högt det är till ’tak’.
Detta för att ytan inte skall bli bränd.
Ett alternativ är förstås att ha formen
mitt i ugnen och att efter tjugo minuter
lägga en upp och nedvänd
djup långpanna ovanpå formen
(vida bättre än ett flak stanniol eller metallfolie,
eftersom långpannan medger viss varmluftpassage).
Till fyllningen:
Cirka en dl socker och en till två matskedar kanel.
Cirka två kilo gröna äpplen,
golden delicious elller liknande.
Röda äpplen medger inte den rätta smaken
syrligheten, fastheten.
’Gula’ äpplen går också.
Till degen:
Sex dl havregryn
stora havregryn som i IKA eller liknande.
Små havreflarn har provats och erhållit
klart sämre resultat, de är svåra
att göra ’deg’ av också.
150-200 gram margarin eller smör.
Bör skäras i tärningar, direkt från kylen.
Smälter man fettet så erhålls
ett ’annat’ resultat, även om då
en mindre mängd fett
än vad här uppgives är nödvändig.
En halv till en dl socker.
En matsked kanel
eller efter smak och behov.
En skärbräda.
Något att lägga upp äppelhalvor på
om du väljer att dela och kärna ur
alla före uppskärning.
Ta gärna bort tofsen
i äppeländen med fördel.
En vass kniv att skära äpplena med.
Ett verktyg att gröpa ur kärnhus
ur äppelhalvor med.
(finns på iköa och andra butiker
för välsorterade köksverktyg).
Verktyget har ett skaft i ena änden
och i andra änden en rund metalldel
som en väldigt liten
halv pingpongboll med vass kant.
En stor bunke att hälla och
bearbeta ingredienserna i.
En stor matkniv.
En stor trägaffel
eller liknande verktyg
dock ej av klent material
där skaftet kan brytas.
Det finns två sätt att handskas
med socker och kanel till fyllningen
antingen att ha socker och kanel
bara till det första (understa)
lagret av äpplen
samt bara kanel
att strös ut på resten av lagren.
Eller att blanda socker och kanel
i ett glas så kanelen
dels hindras från att bli ’flyktig’ och
dels alltid strös i ett lätt lager
tillsammans med sockret över varje
lager med äpplen. Det första alternativet
rekommenderas för den som vill
minska intaget av socker i munnen.
Det andra alternativet ger mera
smak, must, upplevelse
eller vad du vill kalla det för.
Ett. Mät upp sex deciliter havregryn
(för tjockare lager deg krävs
åtta deciliter och då förstås även
proportionellt mera övriga ingredienser)
i en bytta. Mät därefter upp socker
och kanel och ha i byttan.
Tillsätt därefter fettet, kallt eller varmt
så det uppfyller ditt önskemål.
Bearbeta sedan innehållet i byttan
med kniven så att du ’slår’ en stund
några minuter, med kniven och fettet
då blir mindre och mindre
samt blandas med ingredienserna.
När kniven har jobbat klart med detta
använd istället trägaffeln för efterarbetet.
Du kan du jobba snabbare
med att stöta med den i bunken.
Peta då och då av smeten
från trägaffeln med kniven.
Det är bra att börja med smeten
för när sedan fyllningen är klar
så skall degen hällas försiktigt
ut ovanpå och så skall
formen snabbt in i ugnen.
För mer saftig paj kan du
med fördel klicka ut små tärningar
margarin eller smör ovanpå pajdegen
innan du sätter in formen i ugnen.
Beroende av hur stor formen är
krävs mellan sex och tio små tärningar fett.
Två. Skölj äpplena. De kan skalas
om någon av gästerna har svårt
att tugga skal eller det finns andra
anledningar att inte vilja behålla skalet på.
Dela äpplet i två eller fyra lika stora delar
skär från äpplets skaft och neråt
så rakt som möjligt så att skäggtofsen
i äpplets andra ände möter skäret
tag bort ev plastmärkning på skalet.
Gröp eller skär ut kärnhuset.
Skär äpplet i tre mm breda skivor.
Tärna sedan dessa skivor och
lägg i en bunke, tallrik eller i den
ugnsäkra formen. Se till att täcka
formens botten med äppeltärningar
de behöver inte alls vara perfekt
tärnade och inte ens likna tärningar
huvudsaken är att bitarna inte är
för tjocka. Täck varje lager på
härför ovan beskrivet sätt
fortsätt fylla på i varv på varv
tills formen är fylld med det antal äpplen
du väljer att fylla den med.
Strö eller häll sedan degen
över som ett täcke.
Följ beskrivningen ovan.
Tre. Pajen skall stå inne mellan
fyrtiofem och sextio minuter i ugnen.
Litet beroende av placering i ugnen
gradantal och hur gammal ugnen är.
Jag brukar placera formen så långt
ner jag kan, en halv dm från ugnens golv.
I femtio till sextio minuter
på 200-225 grader.
Femtio minuter om jag börjar med 225
och vrider ner till 200 efter tjugo minuter.
Sextio minuter om jag kör på 200
grader hela tiden. Att man bör börja med
225 grader beror på att när jag
öppnar ugnen för att sätta in pajen
så försvinner en del av värmen med ut
och det dröjer innan ugnen stabiliserar
värmen igen. Den skall ju då värma
såväl ugnen som pajen.
Fyra. Ta ut pajen när klockan ringer.
Om du har en klocka på ringning.
Pajen bör få stå några minuter
på ett galler, några korkplattor
eller liknande för att svalna
och sätta sig något.
Ställ inte formen på spisens
plattor eller hällen !!!
Pajen äts som den är eller till
te eller kaffe, med eller utan vaniljsås
glass, cider eller champagne.
Med eller utan bisittare, familj
gäster, uteliggare, aliens...
Om någon annan än du själv
till äventyrs skulle ha annat
än gott att säga om pajen
så ljuger den eller de och det
vet du ju vad du gör med lögnare.
Ut med dem bara!
*Vill man göra en mindre paj
så tar man ju då mindre av ’allt’.
’Tio till tjugo kuvert eller personer’
är beroende av hur blyga gästerna är
ju blygare gäster
desto fler kan äta av den.
Mina gäster är vanligtvis dock allt annat
än blygsamma av sig
de har det helt enkelt inte i sig...