Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Vad är en nyhet? Det är en av de frågor som ställs inom utbildningen av journalister. Vad är utmärkande för en bra artikel? Vad bör man som journalist undvika att syssla med? Eller bli påkommen att syssla med.


Något litet om kränkning, nyhetslägligt sett





Ur svt text nyhetsrapportering.

"Att fotografera eller filma någon
utan lov och i smyg på en privat
plats, exempelvis i ett omklädnings-
rum, kommer att vara förbjudet från
och med i sommar."

En fråga som då kan uppstå är att om man själv är den fotograf som tar en kränkande bild av sig själv och lägger ut den på internet. Vad händer då om andra väljer att skicka bilden vidare i olika forum, som exempelvis ett mms?

En annan fråga är vad som händer om en veckotidning publicerar en bild som en papparazzi tagit med sin kamera.

Som man bör förstå den fråga som avhandlas i ärendet till Europadomstolen, torde vara att flickan filmades naken eller åtminstone delvis naken. Det är ju inte alla fotografier som avbildar nakenhet, exempelvis av barn under arton års ålder.

Det som borde vara intressant utöver kränkning mot barn under arton år, är väl vad som händer om man kränker privatlivet över lag, oavsett ålder, genom någon form av dokumentation, oavsett det sker med en kamera eller inte.

Det borde handla om vad som är en kränkning och att i så fall utforma förbud efter dessa riktlinjer och inte komma med alltför generella eller luddiga formuleringar som kan misstolkas eller tolkas alltför fritt.




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av lodjuret/seglare VIP
Läst 204 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2013-04-03 11:23



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP