Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En liten vals om problem som kan dyka upp vid besök i rikets andra och ack så trivsamma stad. Statyn? "Johanna i Brunnsparken", förståss!


Ledstången

1.

Han kom med tåg till Göteborg
en härlig sommardag
för att se rikets andra stad
med alla dess behag.
Så länge han i Stockholm
målat upp en inre syn
av Liseberg och Långedrag
och Kungsportsavenyn.

2.

Med Hasselbladar’n i sin hand
han letade objekt.
En öppen spårvagn gled förbi
den passade perfekt!
På Norra Hamngatan han såg
en del av den kanal
där fyllda Paddor stävar fram
och guider håller tal.

3.

Han njöt en glass i Brunnsparken
- tre kulor i en strut -
dom läskade så skönt ett tag
men tog rätt hastigt slut.
Då kände han emellertid
naturen tränga på
och innan Liseberg han måste
snabbt en lättnad få.

4.

Han frågade en vänlig dam
som log så ljuvt och brett
och pekade ut bäringen
till närmsta toalett.
”Strax bortanför Johanna,
en trappa leder ner!
Besöket är helt gratis.
Tack snälla ni! Jag ber!

5.

Han skyndade på stegen
så skorna rev upp damm
från grusgången där han nu
hastigt banade sig fram.
I trappan ner han höll emot
för nu var tiden knal.
Men ack ett sån’t elände,
mitt i trappan där stod’ Kal!

6.

Han stod där mitt i vägen
med bena brett isär
och det var änna tydligt
att här väntade besvär.
”Förlåt min bäste herre,
jag måste komma fram”
sa stockholmarn som kände hur
en droppe trängde fram.

7.

”Vesst, vesst” sa Kal, jag lôvar
att jag ska va tolerant
”men innan dess så måste du
ge mej e lita slant!
Så pröjsa, annars är det bäst
du bara tiger still.
Men då ska jag berätta
vad ledstången är till!”

8.

Vad gör man när man suttit
på ett tåg i femtio mil
och kanske även druckit
ett par liter Citronil?
Han hade ingen växel så
en femma fick det bli
sen sa han med en röst
som nästan kvävts av raseri:

9.

”Här har du!” Men nu var han
som en vätskefylld vulkan.
”Åkej”, sa Kal som inte
ville vara inhuman,
”Det ledstång som du här
intill mig säkert ser
gör så att du kan hålla dig
ända till du kommer ner!”




Övriga genrer (Visa/Sångtext) av © anakreon VIP
Läst 290 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2013-09-27 14:51

Författaren © anakreon gick bort 2015. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Bra diktat. Stackars karl.
2013-09-29

  Algotezza VIP
Skön Fröding-känsla!
2013-09-27
  > Nästa text
< Föregående

© anakreon
© anakreon VIP