Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jag har blivit ombedd att publicera denna visa varje år. Det gör jag gärna.


Envis Vals

1
En våg bryter in över klippor och stenar
en vind smyger fram mellan lövverk och grenar
ett regn fuktar huden på älgar och renar
och dropparna glittrar på mognande säd.

En motorsåg höjer sin röst över suset
och larvfötter tvingar sig fram över gruset.
Det enda som minner om tomten och huset 
är kvinnan som segervisst kramar ett träd.

Som en Jeanne d'Arc
famnar hon bark
Kampen är ojämn men viljan är stark.
"Stanna! Låt bli!
Världen är vi!
Sansa er nu, innan allt är förbi!"

2
När svalan är borta och sälen försvunnen
och inte ens alger ses växa och blomma..
När taltrasten tystnat och träden står kala
och haven är döda är allting försent.

Så du som nu litar på att botaniken
etiken, logiken och gäddan i viken
skall segra mot dårskapen och politiken.
Glöm bort retoriken och krama ett träd!

Luft, skog och sjö.
Livets miljö.
De som gick före oss sådde ett frö.
Må det slå rot
mitt i allt hot.
Låt oss slå vakt om vårt sargade klot!

3
Om du vill. Om jag vill. Om alla tillsammans
blott öppnar sin famn kan vi rädda naturen.
Så, se dig omkring! Det finns massor av stammar
som väntar på att även du kommer med.

Med domnande armar och vitnande knogar
till skydd för vår världs alla hotade skogar
så hårt att de som över makten förfogar
förstår symboliken i att krama träd!

Än kan det gå!
Än kan vi nå
fram till det fåtal som vägrar förstå!
Vidga din famn!
Skapa en hamn.
Krama, i framtidens namn!

 




Övriga genrer (Visa/Sångtext) av © anakreon VIP
Läst 393 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2014-01-27 13:27

Författaren © anakreon gick bort 2015. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  ResenärGenomLivet VIP
Det var en bra vals som hade ett viktigt innehåll...snyggt...
2014-01-29

  Carl O Andersson
Tack Calle
2014-01-28

  Monika A Mirsch VIP
Valsen den går ... underbart kramandes träd och varenda en - NJUTER!
2014-01-28

    ej medlem längre
Mycket bra! Vi funderar på att tonsätta den som trädkramarnas kampsång. Skogsrået hälsar!
2014-01-28

    ej medlem längre
Mycket bra diktat om att rädda vår värld från att förstöras, regnskogarna som skövlas m.m.
2014-01-27

    ej medlem längre
Tack för denna proffsiga skrivelse som känns absolut aktuell!
2014-01-27
  > Nästa text
< Föregående

© anakreon
© anakreon VIP