Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Texten är en fri tolkning till svenska av Phil Ochs sång "Celia"


CELIA

När vinden rör sig fritt som den gör på vindars vis
Med minnet utav dig i en varm och vänlig bris
Då vill jag fråga mig hur sorgsen man kan bli
När skall min Celia bli fri ?

Jag minns ännu i dag ditt långa mörka hår
Och dina vackra ögon där det glänste av en tår
Den tiden har nu flytt och åren far förbi
När skall min Celia bli fri ?

Så många år har gått och krigen blev till fred
Och minnet av min Celia en bild att drömma med
När timmar blir en evighet tills natten gör sorti
När skall min Celia bli fri ?

Jag vaknar varje morgon och ser min soluppgång
Jag undrar om hon sover eller hör hon nu min sång
När tid och rum oss skiljer åt vår kärlek står oss bi
När skall min Celia bli fri ?

Du vandrar utmed havet och av stigar blir du ledd
En våg som stilla längtar till strandens mjuka bädd
Där stannar du och väntar tyst vid hav och måsars skri
När skall min Celia bli fri ?

När vinden från din ö blåser fri på vindars vis
Med minnet utav dig i en varm och vänlig bris
Då vill jag fråga mig hur sorgsen man kan bli
När skall min Celia bli fri ?
När skall min Celia bli fri ?

Copyright © 2015 Göran Gustafsson. All rights reserved

Alternativ vers 2:

Jag minns Sierra Madre och havets vita strand
Och kampen som var vår för ett sargat trasigt land
Den tiden har nu flytt och åren far förbi
När skall min Celia bli fri ?

Copyright © 2015 Göran Gustafsson. All rights reserved

- Den engelska originaltexten är skriven av Phil Ochs och finns inspelad på hans album "All The News That's Fit to Sing" (1964). En kärlekssång inspirerad av William Pomeroy och Celia Mariano's öde. De var ett gift par som deltog i ett uppror mot den nykoloniala regimen som installerades på Filippinerna av USA. De fängslades 1952 och tjänade 10 år i fängelse som politiska fångar tills de benådades efter en kampanj för deras frisläppande. William utvisades men Celia nekades pass och utresa och kvarhölls ytterligare två år. (Wikipedia)




Övriga genrer (Visa/Sångtext) av Göran Gustafsson VIP
Läst 414 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2015-05-02 17:11



Bookmark and Share


    ADI Nehlin
fin, fin tolkning
2015-05-03
  > Nästa text
< Föregående

Göran Gustafsson
Göran Gustafsson VIP