Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Andreas "Judas" Ekholm publicerad i ÅSS EmellanÅngest, ångest är min arvedel

min strupes sår, mitt hjärtas skri i världen, är de inledande raderna i den första dikten i diktsamlingen Ångest från (1916) skriven av Pär Lagerkvist. Samlingen räknas till Expressionismen som också innehåller verk som Strindbergs Drömspel och Munchs Skriet. Men ångest är fortfarande ett viktigt tema inom skönlitteraturen och konsten då det ständigt är ett påtagligt inslag i männsikans verklighet.

Poeter.se medlemmen Andreas "Judas" Ekholm har fått sina dikter publicerade i ÅSS Emellan, ÅSS Ångestförbundets tidning. Poeter.se har fått äran att ställa några frågor till Andreas.

Grattis till publiceringen! Hur känns det?

Tack! Det känns alltid kul att bli uppmärksammad för något bra man har gjort. Att dessutom få publiceras i ett magasin som ÅSS Emellan – efter att själv ha levt hela livet med svår ångest – är förstås extra kittlande.

Varför tror du de valde just dessa texter av dig?

Det var faktiskt så att jag taggat mina dikter med just ”ångest”. Fick en förfrågan om jag ville medverka i tidningen, och sedan sände jag över fem dikter till tidningen. En valdes bort, efter den var för mörk, haha.

Uppslag i ÅSS Emellan nr 1 2018.

Vad handlar dina dikter om?

I mina dikter försöker jag återspegla det samhälle som inte alltid visas upp. Det som ligger bortom det glättiga, lyckliga, lyckade – där människor är trasiga, mår dåligt, har det väldigt svårt – där ångest, spleen och depressioner sättar käppar i hjulen på deras färd genom livet. Rosor och solnedgångar får andra skriva om.

Vad motiverar ditt skrivande?

Jag har skrivit sedan jag var en liten skitunge. Numera gör jag det både av [arbets]glädje och i lite terapeutiskt syfte. Men jag skriver väldigt mycket humoristisk text också, det ger mig lika mycket som att skriva av mig ångestriden text. Så tro inte att jag är en surmulen gothare som sitter hemma och skär mig med en engångsrakhyvel och skyller allt ont i världen på Disneyland, haha.

Har du publicerats tidigare?

Jajamensan. Släppte e-boken ”Ogräs i idyllen & smutsiga naglar” På Serum Förlag, och medverkar i antologin ”Förlaget som Gud glömde” på Vertigo Förlag. Skrev dessutom dagsverser på Upsala Nya Tidning under en period.

Hur vet du när en dikt är bra/färdig?

Det är en svår fråga. Jag återkommer ofta till en dikt flera veckor efter att den är ”klar” och hittar små krumbukter jag vill fila på. Så även om den känns färdig och jag ”publicerar” den, så går det nästan alltid att slipa den vassare.

Vad har poeter.se betytt för ditt skrivande?

Det har betytt att jag träffat – inte så många, men väldigt kompetenta, vänliga och extremt duktiga poeter, som sitter inne med mycket bra respons, vilket gör det väldigt kul att publicera mina alster här, samt att få läsa deras [och andras] texter. Hela idén med sidan är ju ett genidrag.

Har du något tips till medlemmarna på poeter.se?

Mitt tips är kort och gott: Skriv det DU gillar och var dig själv! Leta inte efter likes och ryggdunkningar, utan hitta din egen stil. Det kommer att löna sig i längden och är så oerhört mycket roligare att läsa än en femtioelfte dikt om hur någon har fångat en fjäril.

Poeter.se tackar Andreas för intervjun och önskar igen grattis till publicering!

Ni finner Andreas texter på poeter.se här-->

 

Mer om Ångestförbundet ÅSS

Ångestförbundet ÅSS verkar för dig som är, eller har varit, drabbad av olika ångestbesvär; huvudsakligen paniksyndrom, social fobi, generaliserat ångestsyndrom (GAD), posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) eller andra liknande tillstånd. Självklart är familj och vänner välkomna som medlemmar. Vi vänder oss också till dig som arbetar med psykisk ohälsa i din yrkesroll. Vi bedriver intressepolitiskt arbete på alla plan för att uppmärksamma den psykiska ohälsan i Sverige.

På lokal nivå har vi många lokalföreningar som arbetar ideellt med exempelvis självhjälpsgrupper och studiecirklar för bättre psykisk hälsa. Det kan också vara sociala aktiviteter som biokvällar, spelkvällar, gemensamma restaurangbesök, picknick, julfest med mera. Det blir tillfällen att träffa andra människor i samma situation som du själv och utväxla erfarenheter och upplevelser.

Många som är verksamma inom Ångestförbundet har egna upplevelser av ångestsjukdomar och vi arbetar utifrån dessa erfarenheter. Vi är alltså inte formellt utbildade i medicin eller psykologi. Genom våra lokalföreningar och kontaktpersoner runt om i landet har du möjlighet att träffa andra som förstår hur ångest kan kännas och att du inte är ensam om att känna som du gör! Välkommen att höra av dig! Hemsida: https://angest.se/riks/
Blogg (Medlemmar) av Redaktion poeter.se VIP
Läst 1126 gånger och applåderad av 25 personer
Publicerad 2018-06-13 15:22Bookmark and Share


  madinsane
heja du. heja du skitmycket.
2018-07-05

  Judas Ekholm VIP
Hjärtligt tack för alla "nya" kommentarer, och alla väna ord från ER! Det gör mig oerhört varm i hjärtegropen och inspirerad till att fortsätta Sisyfosarbetet att fortsätta skriva.

*Bopckar och niger*
2018-06-27

  gunnnar nylund VIP
Visst...., du sveper pennan som
ett svärd, så orden blöder och stinker
i obekväma odörer. Byråkratiska
parasiter å myndighets-fjollor får se
upp så de inte hamnar på pränt.
Det är bara att låta piskan fortsätta
slå....vetja.
2018-06-25

  Senta VIP
Grattis! Välförtjänt uppmärksammad!
2018-06-21

  Ananas VIP
Grattis! Jag har också blivit publicerad där :)
2018-06-19

  Solstrale/ Eva Åberg VIP
Grattis!
Vilket patos!
Gillar!
2018-06-18

  Tess74
Du är unik med ditt skrivande, du sticker ut och rör om, precis som det ska vara
2018-06-16

    ej medlem längre
Tack Andreas!!!!!!
2018-06-14

  hanny
Mycket välförtjänt. Svårt att neka. Fler skribenter likt du själv behövs. Det du förmedlar med dina texter behöver få synliggöras, oftare, bredare, högre. Gratulerar. Du vet precis vad du pysslar med. Eloge.
2018-06-14

  Judas Ekholm VIP
Tusen tack, allihopa - för värmande ord och vackra kommentarer. Ni är guld värda.

*bockar och niger*
2018-06-13

  Sten Wiking VIP
Med ditt ibland stålbladsvassa ordbruk,karvar du läsarna in på bara skinnet.
2018-06-13

  Jeflea Norma, Diana. VIP
Grattis du är en trevlig ung poet!
Jag önskar er en vacker och lycklig sommar i poesiens värld!
2018-06-13

  Stay Golden VIP
Grattis till framgången käre Judas :*
Keep up the good work ^^
2018-06-13

    Elisabeth Nilsson VIP
Ett jättestort grattis, till dig! Detta är du verkligen så mycket värd! Dina dikter är superbra,
2018-06-13

  henke_r VIP
Grymt jobbat!
2018-06-13

    Dan Myrbeck VIP
Grattis och Lycka till
från mig!
2018-06-13

  Immanuell Domunge VIP
intressant om ångest. vet inte hurdant det känns, men kan relatera.
2018-06-13
  Redaktion poeter.se
Redaktion poeter.se VIP

Senaste nyheterna
Kritikerrosor
För er som är intresserade av att ge och få djupgående kritik.

Vad tycker du?
Medlemsundersökning på poeter.se om publiceringskategorier och allmänna frågor kring klimat, funktioner och aktiviteter.

Om medlemmarna redaktionen och reglerna
Klimatet är viktigt för alla. Även det här på poeter.se. Vi vill att alla medlemmar hjälper oss att sköta poeter.se på bästa sätt så poesin får stå högst på listan!