Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Liten essä i ett aktuellt ämne


Om flodpärlmusslor och Margaretor

Flodpärlmusslan bär det vackra vetenskapliga namnet "Margaritifera" eller den-som-gör-pärlor. "Margarita" är ett persiskt ord för "pärla" och kvinnonamnet "Margareta" betyder alltså just pärla och ett vackrare namn på en kvinnovarelse är svårt att tänka sig.

Flodpärlmusslan förekommer i näringsfattiga vattendrag i Sverige och har varit föremål för omfattande fiske. Nu är denna mussla dessvärre utrotningshotad på grund av tidigare överfiske men nu mest till följd av förändringar i miljön.
Ungefär var 50:e mussla är bärare av pärlor men för att komma över en enda perfekt pärla måste två till tre tusen musslor offras. Perfekta pärlor är alltså sällsynta.

En flodpärlmussla kan bli upp till 150 år gammal och den är beroende av laxfiskar för sin fortplantning. Ett av musslans larvstadier lever en tid som parasit sittande på t.ex. en örings gälar.
Jag har sett dessa musslor ligga på bottnen andandes kristallklart vatten i en liten å i Västergötland. Det var en vacker syn.

Historien har sett ett antal kända kvinnor med namnet Margareta. I Norden är naturligtvis den danske kungen Valdemar Atterdags dotter mest känd, hon som kom att regera över alla nordiska länder inom Kalmarunionen på 1300-talet.
I övrigt finns det gott om andra kända Margaretor i både svensk och europeisk historia.

Idag lever en mycket ung liten PÄRLA i Sverige. Redan som 15-åring gjorde hon sig känd för hela världen. Först skolstrejkade hon på fredagar utanför Riksdagshuset i Stockholm i protest mot att de folkvalda inte tog klimathotet på allvar.
Senare satt hon vid ett klimatmöte i Polen vid FN:s generalsekreterares sida och skällde ut de vuxna för att man inte tycks vilja göra något åt den globala uppvärmningen.
"You are acting like kids" sa hon till de vuxna med nästan perfekt uttal medan kameran zoomade in hennes orubbliga ansikte.

Den flickan heter Greta. Hennes namn är en kortform av Margareta och hennes föräldrar måste vara omåttligt stolta över sin dotter.

Klarare och starkare lysande pärla finns inte på jorden.
Det vore skada om en sådan bleve kastad för svin.




Övriga genrer (Kåseri) av Ingmar Hård VIP
Läst 252 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2019-01-20 12:06



Bookmark and Share


  Minkki VIP
ursäkta, Ingmar, utan e
2019-01-21

  Minkki VIP
Vilken underbar text, Ingemar! Bokmärker direkt!
2019-01-21
  > Nästa text
< Föregående

Ingmar Hård
Ingmar Hård VIP