Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
2017-07-09 23:00 av the wildcat (medlemsid: 79522) Reviderad


Metaforer


Att skriva i metaforer skapar för läsaren
stora och ibland oöverstigliga problem
Tittar vi i ett synonymlexikon står det:
metafor - bild; bildlikt uttryck; liknelse;
trop; symbol; allegori
Har insett många av oss har problem att tolka
metaforer, men använde vi oss inte av dem
får vi ett akademiskt kargt kanslispråk
substantiviserade verb och ett omständligt
nätverk av tröttande förklaringar
Det är m.a.o. vår egen ryggsäck vi berikar
med andras skapelses uttryck
hur vi tar till oss verket är så individuellt
att ingen utom skaparen vet syftet
med bilden eller det skrivna ordet
känslan är så ytterst personlig
ibland möts konstnären och läsaren "tolkaren"
och det är vackert när två själar samtalar ordlöst
En del är mästerliga på att skriva mycket
i få ord, vilket i sig är en stor konstart
liksom den Picasso genomgick i sina olika
perioder från den föreställande konsten
till den sönderdelade som i t ex sitt verk
Guernica
Det är alltid ögat som läser både bild
och text och därmed är det ögat som tolkar
fel eller rätt beroende på vem som läser
Med hänsyn till ovanstående känns det
ibland så orättvist och svårt att skriva ord
det är omöjligt att skriva så alla förstår
vad vi menar, men för den skull får vi inte
känna oss berövade rätten att formulera oss
i ord och bild, låta vår själ öppna sig
vore vi alla lika då vore vi alla klonade -
egentligen en horribel tanke, fast en gynnsam för
en diktator. Såg en SCI - film med
utomjordingar som tog över mänskliga kroppar
för vi var så krigiska och dödade varandra
de ville rädda jorden, de mänskliga kropparna
överlevde men det mänskliga sinnet dog
och därmed kärleken människor emellan,
när det starkare sinnet hos
"conquistadoren" erövraren, tog över
En spännande film, men mänskligheten
lyckades överleva p g a att det fanns
människor som hade starkare sinnen
än erövrarna
Tack och lov!!! :) :)

På ett annat men ur ett lika viktigt perspektiv
konstens syfte i vilken form den än tar
borde om möjligt ge skönhet åt människan
för det behövs i tider av utarmning
sinnet behöver ljus kärlek hopp och tro
allt fler lider av depressioner
känner ingen glädje vad betyder pengar utan lycka?




Övriga genrer av morgonstjärna VIP
Läst 266 gånger
Publicerad 2019-11-29 12:30



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

morgonstjärna
morgonstjärna VIP