Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Årets antologi - 100 år av svensk demokrati!DEMOKRATIJUBILEUMSÅRET 2021 - Sveriges demokrati fyller 100 år!

1919 fick svenska kvinnor rösträtt (sist i Norden) och 1921 fick de rösta för första gången. Sverige firar 100 år med allmän och lika rösträtt i år 2021! Detta hundraårsjubileum vill vi fira idag på Birgittadagen den 7 oktober 2021 med att bjuda in till årets antologi: Demokrati 100 

Men hur gick det till? Och vad har hänt sedan dess? Nu har vi haft allmän rösträtt i 100 år, hur såg vägen dit ut och hur ser vårt samhälle ut idag gällande jämställdheten?

Detta är temat för årets antologi: Demokrati, Kvinnans rösträtt, jämställdheten och jämlikheten i dagens Sverige. Här nedan hittar du länkar till kunskap om den historiska processen och människorna som skapade vår demokrati.

För dig som vill deltaga har vi tagit fram följande punkter som ska hjälpa till att skapa en utmaningen för skribenten samt bidraga till en sammansatt diktsamling värdig detta hundraårsjubileum.

 • Grundtematik: Demokrati, Kvinnans rösträtt, jämställdheten och jämlikheten i dagens Sverige.
 • Form: Vi godkänner fri vers, bunden vers och mininovell. Din text får inte överstiga 30 rader inklusive rubrik. Varje rad har ett max på 55 tecken.

 • Innehåll: Välj en av följande teman
  - Så bröt demokratin igenom: Historisk skildring om den kvinnliga rösträttens framväxt
  - Låta dig inspireras av Elin Wägner och hennes författarskap i ämnet
  - Skriv om någon central person som kämpade för allmän rösträtt i Sverige
  - Rösträtt är inte enda delen av en demokrati, utan den grundläggande betydelsen av demokrati är alla människors lika värde. Hur långt har jämställdheten och jämlikheten kommit idag i Sverige och vilket uttryck tar den sig?
  - En hyllning till demokratin

 • Deltagande: Inlämning är öppen för alla medlemmar på poeter.se och var och en kan lämna ett bidrag. Skicka ditt bidrag till demokrati100@ordkonster.se. Uppge ditt namn, ditt nick på poeter.se och var i landet du bor. Om du INTE vill ha ditt namn publicerat uppge även detta.

 

Vi behöver ditt bidrag senast den 15 november 2021 - LYCKA TILL!

 

Inspiration och bakgrund

Om vägen till allmän rösträtt-->

Röster om rösträtten, Stockholms källan -->

Kvinnans rösträtt, Riksarkivet -->

Förgrundskvinnor och -män, Göteborgs Universitet -->

Elin Wägner - författaren, filosofen och samhällsdebattören-->

Elin Sundberg – mitt i kvinnorörelsens centrum-->

SOM FRÖKEN FRIMAN, Kvinnohistoriskt museum-->

 

Illustrationer: Om det finns medlemmar på sidan som också är illustratörer så tar vi gärna mot bidrag till antologin på samma mejl som ovan. Dina illustrationer/teckningar behöver vara högupplösta (tex scannade eller fotograferade) och i jpg-format. Endast gråskala kommer tryckas. Bifoga under vilken signatur/namn du vill bli publicerad. Det går bra att skicka hur många illustrationer du vill. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka illustrationen vi tycker kan passa i samlingen.

 

Sprida ordet: Tagga gärna din poesi: demokrati100 (eller #demokrati100 om du vill publicera på andra media) Vill du vara med och sprida ordet om vår antologi? Skriva en recension? Kontakta tidningar? Sprida ordet på sociala media?  Eller har du andra idéer? Kontakta oss på redaktionen!Blogg (Poeter goes paper) av Redaktion poeter.se VIP
Läst 1002 gånger och applåderad av 24 personer
Utvald text
Publicerad 2021-10-07 21:17Bookmark and Share


  Annie b'larsson VIP
CITAT från Wikipedia

Under slutet av 1800-talet var det fortfarande endast en liten del av befolkningen som hade rösträtt. För rösträtt krävdes en taxerad årsinkomst av lägst 800 riksdaler eller
fast egendom med lägst 1 000 riksdalers taxeringsvärde eller arrende av jordbruksfastighet av ett bestämt värde. Endast män över 21 år hade rösträtt till andra kammaren och ett krav var dessutom att skatt hade betalats under de senaste 10 åren. Endast drygt 20 % av den vuxna manliga befolkningen hade rösträtt 1866. SLUT CITAT

Det handlar om fattigdom och rikedom. Än idag räknas de med störst rikedom som mest värdefulla i samhället. Kvinnor får rösta, men har vi något att säga till om när det kommer till kritan? Jag menar, verkligen!
2021-10-18

  Torbjörn S. Brandhill VIP
Grundtemat borde vara "kvinnlig rösträtt" inte "kvinnans rösträtt". Eller att pluralformen används. Jag har flera idéer. Ska fundera under någon vecka och sen sätta igång med skrivandet. =)
2021-10-18

  Redaktion poeter.se VIP
Det går bra att publicera bidraget på poeter.se också. Tagga gärna demokrati100
Vill ni dela texten på andra media tagga gärna #demokrati100
2021-10-13

  Taleptox VIP
Intressant ämne. Kan man publicera text om demokrati i flödet på poeter.se också eller ska man enbart skicka den till angiven epost??
2021-10-11

  AiA Maria den fria VIP

Från hjärtat tack!

Demokrati är ingen självklar rättighet
Demokrati är att under ansvar värna!
2021-10-11

  Jeflea Norma, Diana. VIP
ja, det här initiativet är mycket välkommet, någon bryter mot Sveriges kulturella värderingar och påstår sig älska det genom att skvallra dag och natt.
2021-10-09

  E Nordin VIP
Fantastiskt idé och engagemang.
2021-10-09

  Lottie Ålhed VIP
Intressanta teman med många infallsvinklar. Fint bokomslag med.
2021-10-09

  Annie b'larsson VIP
Jättefin omslagsbild!
2021-10-09

  Eva Solstrale VIP
Mycket gott initiativ! Tack för ert engagemang!
2021-10-08

  lodjuret/seglare VIP
Demokratin är en idé och tyvärr har idéer att hanteras av ofta andra människor än de vilka haft dem. Demokrati som sägs betyda 'folkstyre', betraktas som ett 'nödvändigt ont', av människor som tycker olika om det mest. Som har samvete ibland, det vill säga om utgången av en händelse kan gagna dem själva, så de kan sedan 'sova gott om natten'. Ibland hjälper det inte att försöka, men 'försöka duger' förstås ganska långt... Tänk om alla kända fruntimmer skulle bo i eller besöka Fruängen. Gatorna där bär namn av kvinnor som 'tänkt till' och sökt bära den tunga stenen 'demokrati', att foga till andra grundstenar i samhällsbygget.
2021-10-08
  Redaktion poeter.se
Redaktion poeter.se VIP

Senaste nyheterna
Årets antologi - 100 år av svensk demokrati!
1919 fick svenska kvinnor rösträtt (sist i Norden) och 1921 fick de rösta för första gången. Detta hundraårsjubileum vill vi fira med årets antologi: Demokrati 100

Vinnarna i poeter.se sommartävling presenteras!
Poeter.se Sommartävling 2021 är avgjord!

Sommartävling - Flash Fiction!
Välkommen till poeter.se sommartävling 2021! Denna gång tar vi oss an mikronovellen eller Flash Fiction. Tävlingen är stängd.