Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Uppgift på en annan Skrivarsida


Rötter


Mina associationer när jag hör ordet rötter är av många, olika slag;
morötter till exempel.
Moroten är en bra rot det. Den är god och dessutom är den nyttig. Den innehåller ämnet karoten, det är det ämnet som gör moroten så härligt orange och färgglad.
Jösses, nu kom jag att tänka på morotens blast, den är ätbar och nyttig den också, går utmärkt att göra pesto på.
Jösses igen, nu kom jag att tänka på Jösse Hare, han gillar också rötter, men jag gillar inte när han äter upp dem, iallafall inte om de växer i min trädgård.
Den vackra blomman cikoria har också rötter. Dessa rötter går också att använda som livsmedel. Tyvärr har vi glömt bort mycket av dessa kunskaper under de senaste 70 - 100 åren. Under kriget rostade man cikorians rot och använde som ersättning för kaffe. Jag tog precis reda på att cikoriakaffe är nyttigare än det kaffet vi får fraktat till oss från odlingar på andra sidan jordklotet. Men det är ju bönor och inte rötter förstås...Varför odlar vi inte cikora? Jag tycker: Sätt igång, odla cikora! Tips från en rot, roten Cikoria, (jag kallar mig, "Cikoria" här och där, när jag skriver). Jag har väl mina mänskliga fötter och rötter jag med. De står rätt stadigt i den Skånska jorden, så stadigt den nu kan stå i den här sandiga jorden, där vi bor. All jord i Skåne är nämligen inte tjock och fet mylla, om ni nu trodde det. Jag har en kusin, alltså en person som har kommit från samma rotsystem som jag. Hennes olika rötter växer upp i lerjord, en helt annan typ av jord än vad mina morötter och kålrötter får växa upp i. Det har troligen rätt stor betydelse, både för växters och för människors rötter, var någonstans de får växa och bre ut sig.
Forsythia är en fin växt, en prydnadsväxt. Den har rötter den också. Det fick min man erfara när han flyttade den tvärs över trädgården. Han grävde för hand i flera timmar, sen fick han ta hjälp av sin traktor för att dra upp vår buske, med rot och allt.
Nu står den och pryder en helt annan plats än förut, i vår täppa.
Det verkar som den redan har rotat sig alldeles utmärkt.
Men så har vi också både vattnat rötterna rikligt och även pysslat om buskens blad och grenar.




Övriga genrer (Kåseri) av Cikoria Blå VIP
Läst 153 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-10-18 13:20



Bookmark and Share


  Marita Ohlquist VIP
Bra och tankeväckande om olika slags rötter.
2021-10-18
  > Nästa text
< Föregående

Cikoria Blå
Cikoria Blå VIP