Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Läs här, Magdalena, om NATO-expansion.

Den turkiske ledaren varnade för att hans land är redo att "göra vad som är nödvändigt" när det är dags, enligt Reuters. Turkiet och Grekland är historiskt rivaliserande länder, även om de är allierade idag, båda är NATO-medlemmar. Motsättningarna mellan de två länderna härrör från överflygningar, statusen för öar i Egeiska havet, sjögränser och kolväteresurser i Medelhavet, samt etnisk splittring på Cypern. Turkiets president Recep Tayyip Erdo?an anklagade i lördags Grekland för att ockupera öar i Egeiska havet som har en demilitariserad status. Ankara anklagade nyligen Aten för att beväpna de demilitariserade öarna i Egeiska havet, vilket Aten förnekar. "Din ockupation av öar binder oss inte. När tiden kommer, timmen, kommer vi att göra det som är nödvändigt. Vi kan anlända plötsligt på natten", sa Erdogan, även om han inte tidigare anklagat Grekland för att ockupera öarna. Grekland slog tillbaka och sa att det inte skulle följa Turkiet i dess "upprörande dagliga glidning" av uttalanden och hot. "Vi kommer att informera våra allierade och partners om innehållet i de provokativa uttalandena, för att klargöra vem som sätter dynamit i sammanhållningen i vår allians vid en farlig tidpunkt", sa det grekiska utrikesministeriet. Erdogan sade på lördagen att Grekland skulle betala ett "högt pris" om det fortsatte att kränka det turkiska flygvapnet och "trakassera" turkiska plan i Egeiska havet, enligt AFP, citerad av Agerpres. "Grekland, titta på historien. Fortsätter du så här kommer du att betala ett högt pris”, sa den turkiske presidenten under en demonstration i Svartahavsregionen. "Vi har något att säga till Grekland: glöm inte Izmir", sa han och syftade på den egeiska staden som grekerna kallar Smyrna. "Vi har något att säga till Grekland: glöm inte Izmir", sa han och syftade på staden i Egeiska havet som grekerna kallar Smyrna. Greklands ockupation av Smyrna, som det beviljades i ett fördrag i slutet av första världskriget som Turkiet aldrig erkände, upphörde när turkarna återtog det 1922. Och Grekland kom med anklagelser mot Turkiet Aten anklagar turkiska plan för att flyga över grekiska öar nära gränsen till Turkiet, och tvisten mellan de två fientliga grannarna innebär frekventa patruller. Ankara fördömde istället närvaron av trupper på denna ö, vilket enligt Turkiet skulle strida mot de fredsavtal som undertecknades efter första världskriget och efter andra världskriget.




Övriga genrer (Essä/Recension) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 66 gånger
Publicerad 2022-09-04 07:41



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP