Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Maria Zaharova åberopar Moldaviens historia angående språket

Maria Zaharova, förvirrad: Det rumänska språket måste döpas om till "Moldaviskt språk", inte tvärtom. Anklagelser mot Rumänien
EXTERNA NYHETER
2023-03-18 | 19:05
Maria Zakharova
Talskvinnan för det ryska utrikesministeriet, Maria Zaharova, är störd av åsikten från den rumänska diplomatin som välkomnade det "rumänska språket" i den nationella lagstiftningen i Republiken Moldavien och kallar parlamentets beslut "återställande av det vetenskapliga sanning".


I ett inlägg på Telegram insisterar Zaharova på "moldoveniseringen" av Republiken Moldavien och anklagar Rumänien för att ockupera Bessarabien fram till 1940, rapporterar Deschide.md på lördagen.

Zaharova hävdar att det "moldaviska språket" skulle vara en symbol för självidentifiering av invånarna i Republiken Moldavien. I sammanhanget frågar den ryske tjänstemannen vems är Bessarabien nu?


"Genom att ge upp det moldaviska språket tar den nuvarande regimen i Chisinau upp frågan: vems är Bessarabien nu (som var ockuperat av Rumänien fram till 1940) och vars land tillhör Dniester (som fram till 1940 var en del av Ukraina)? Nu har det moldaviska språket, på ett paradoxalt, officiellt sätt, bevarats endast i Transnistrien. Om du vill transkribera språket bör du följa den historiska logiken genom att benämna det rumänska språket som det moldaviska språket och inte vice versa", avslutade Zaharova, som också ville hänvisa till några "historiska sanningar", och skyllde på existensen av språk fram till slutet av 1700-talets rumänska, skriver news.ro.

Myndigheterna i Chisinau står fast vid ståndpunkten att lagstifta det rumänska språket: "Vi talar det rumänska språket och det var onaturligt att det i lagarna, i konstitutionen, skulle skrivas annorlunda", förklarade Republiken Moldaviens president, Maia Sandu, försäkrar att hon kommer att offentliggöra lagen så snart han har den på bordet.


Slutomröstning i Chisinaus parlament. Det rumänska språket kommer att ersätta det "moldaviska språket" i alla lagar i Republiken Moldavien
Statschefen hävdar att antagandet av denna lag försenades: "Språket är rumänska och vad som än händer på gatan har ingen inverkan på denna sanning. Ja, det hände sent, men det är bra att det hände”, sa Maia Sandu.

Rumänien välkomnade att parlamentet i Republiken Moldavien antog den lag som föreskriver att det "moldaviska språket" i den nationella lagstiftningen ska ersättas med det "rumänska språket". Rumäniens utrikesministerium nämner i ett pressmeddelande att antagandet av lagen "har en djup symbolisk innebörd, eftersom den återställer den vetenskapliga sanningen om namnet på det officiella språket i Republiken Moldavien och bekräftar den rumänskas status språk som det officiella språket i Republiken Moldavien".
Övriga genrer (Essä/Recension) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 54 gånger
Publicerad 2023-03-21 21:24Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP