Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Terrorister!?


Bombningen av King David Hotel var en terroristattack mot King David Hotel i Jerusalem, Brittiska Palestinamandatet den 22 juli 1946.
Bakom attacken stod den paramilitära sionistiska organisationen Irgun och målet för attacken var hotellets södra flygel där den brittiska administrationen hade sin bas. Sammanlagt 91 personer omkom och 46 personer skadades i attacken.

Menachem Begin, Irgun-ledaren som gav order om bombningen, blev sedermera israelisk premiärminister, åren 1977–1983. (wiki)


African National Congress (ANC) är ett socialdemokratiskt parti i Sydafrika. Det bildades som en politisk organisation den 8 januari 1912 under namnet South African Native National Congress (Sydafrikanska ursprungsbefolkningens nationalkongress). Bland de tidiga förgrundsfigurerna fanns Pixley ka Isaka Seme. Man bytte till sitt nuvarande namn 1923.

ANC:s målsättning var utökade rättigheter för de svarta och man manade alla sydafrikaner att glömma skillnaderna mellan varandra och skapa en gemensam organisation. 1947 breddade man sin bas genom att alliera sig med Natal Indian Congress och Transvaal Indian Congress.

Organisationen var terroristlistad av USA fram till juli 2008.(wiki)
Även terroriststämplad av Storbritannien och Sydafrikas apartheidregim.
Vi minns Nelson Mandela!

Så vad betyder terrorist?
Övriga genrer av Staffan Nilsson
Läst 35 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2023-11-20 22:44Bookmark and Share


  Koloristen
Liknelsen haltar smått. Olika sitsar.
2023-11-26

    Sefarge VIP
Och Stern-ligan
Terror-organ
Som sköt ihjäl
vår Svenske
"Medlar-Prins"
Där var Begin
i högsta grad
Inblandad.Men
även Israeler
själva har ju
blivit ihjälskjutna
av varandra och
andra,ej att det
förglömma?
2023-11-24

  Kajan VIP
Bra att visa på komplexiteten bakom de enkla svaren. Om jag ej missminner mig, så var Israels nuvarande premiärminister en av de som motarbetade de fredssamtal som var relativt lovande på 1990-talet.
2023-11-22

  Emanuel Sigridsson VIP
Jag tänker att de som anser sig ha tolkningsföreträde definierar. När jag var ung vill jag minnas att vi använde ordet statsterrorism som en variant.

Utifrån den tanken bör väl terrorism definieras av våldet i sig. Men även "rummet" bör också definieras liksom offret.

Men jag tror att viljan inte är så stor. Många med makt vill ha definitionen flytande. Så man kan ta till den i eget syfte.
2023-11-21
  > Nästa text
< Föregående

Staffan Nilsson
Staffan Nilsson