Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Var det bättre förr?


Det digitala samhällets avigsida

KAPITEL 1
Vi lever i ett digitalt samhälle, skräddarsytt för tjuven som vill sitta hemma i vardagsrummet och bli rika - utan att behöva skaffa pistol för att råna banker eller gamla tanter. Nu skriver samma tjuv fiffiga SMS och tömmer sen lättlurade pensionärers bankkonton, på löpande band.
Är samme tjuv en ”riktigt datasnille” så låser de olika företags databas och mot en stor lösensumma ger de sig iväg och öppnar upp databasen igen. Från vilstolen i vardagsrummet. Det är slut med nattliga påhopp och tvinga av folk deras plånböcker.

KAPITEL 2
Tjuven får fram allt han behöver från Internet/sin dator. Offrets mobilnummer eller mailadress. Sedan skickas bluffmailet. Av 100 sådana mail är det som regel 10 som accepteras (enligt SVT). Storleksordningen 100 000 kronor eller mer brukar vara önskemålet, ibland ”bara” 40 000 kronor. Men att få ihop 1 miljon kronor på en helg är en skrämmande siffra. Och den lockar fler tjuvar att göra samma sak. Man gissar att denna verksamhet inbringar upp till 7 000 000 kronor/år (enligt SVT). Utan att anstränga sig fysiskt som tjuvarna gjorde för 100 år sedan, 1924. Då folk rånades i gränderna och kontanterna på banken blev tjuvens tack vare pistolhotet. Nu är allt annorlunda.

KAPITEL 3
Också ”sol-och-våraren”, den som lurar pengar av den som söker kärleken jobbar på ett annat sätt i det nya digitala samhället. Nu behöver denne bedragare inte visa upp sig längre utan gömmer sig bakom lånade foton på dating-sajter. Sedan fångar bedragaren inte ont anande kärlekslystna män/kvinnor. Förmår dessa att skicka pengar för att betala så att ni ska träffas - en träff som aldrig blir aktuell. Det som händer är att bedragaren blir rikare och den som vill dejta blir fattigare.

KAPITEL 4
Var det bättre förr? Samma gräsligheter som pågår nu hände också då, för 100 år sedan - det enda som hänt är att tjuven/bedragaren blivit mer anonym. För att Du ska slippa bli lurad och bedragen - VAR FÖRSIKTIGARE!!
Ifrågasätt i princip ALLT. Se till att dejta i publik miljö, dagtid, inte digitalt. Inget är 100 % säkert men Du kan göra livet mycket säkrare. Det är jag säker på. Det är ju först Du träffar personen som Du vet vilket kön det är. Nog så viktigt, eller hur?!




Övriga genrer (Kåseri) av Bengt Johan Alexander Malmsten VIP
Läst 40 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2024-02-07 22:48



Bookmark and Share


  AKT VIP
Allt som sker har två sidor, så också digitaliseringen och AI. V håller ut och andas analogt.
2024-02-08
  > Nästa text
< Föregående

Bengt Johan Alexander Malmsten
Bengt Johan Alexander Malmsten VIP