Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Juraj Cintula, en pensionerad poet, höll inte med om regeringens politik.


Juraj Cintula, en pensionerad poet, höll inte med om

 

 Primele cuvinte ale atacatorului care l-a împu?cat pe Robert Fico. Cum ?i-a motivat gestul - Stirileprotv.ro


Premiärminister Robert Ficos angripare skulle offentligt ha erkänt varför han sköt politikern.

 


Slovakiens premiärminister är i ett "allvarligt men stabilt tillstånd" efter att ha blivit skjuten på onsdagen. Han opererades i fem timmar och ska genomgå ytterligare en operation av Ficos angripare, nära en prorysk grupp
Fico hade kommit över för att hälsa på sina anhängare och angriparen var bland dem. Vittnen säger att han kallade honom Robo, som hans närstående kallar honom, och sedan sköt fem gånger. Minst en kula genomborrade hans mage. Andra skulle ha rört hans hand och ben. Den misstänkte greps på plats. Pressen identifierade honom som Juraj Cintula, 71 år gammal, poet, grundare av en litterär klubb, men också politisk aktivist och nuvarande medlem av det pro-västliga progressiva partiet.

I en inspelning som verkar ha gjorts i polisens förvar säger den misstänkte att gesten startade från hans oenighet med regeringens politik under ledning av Robert Fico, särskilt stegen för att omorganisera statlig television och begränsa den oberoende pressen.

Från slovakisk press får jag motstridiga uppgifter om honom. I sina dikter identifierar han sig själv som en man som har kommit för att slå tillbaka när han blir attackerad.

Om han nu säger sig vara en progressiv skulle han tidigare ha stått den pro-ryska gruppen, "Slovak Recruits". De utropade sig själva som "patrioter" som kämpade för att skydda Slovakien från vågor av invandrare.

Även tidigare var han anställd på ett privat säkerhetsföretag.

Martin Procka, Markiza TV, Banska Bistrica: "Inrikesministern konstaterade att attacken var politiskt motiverad. Han sa att mannen som sköt premiärministern, en äldre man från staden Levice, hatade regeringens politik. Den misstänkte mannen är redan åtalad för mordförsök. Och han riskerar livstids fängelse”.

Natten för attacken förklarade inrikesministern att Slovakien "är på gränsen till ett inbördeskrig" på grund av politiska spänningar efter mordförsöket på premiärminister Robert Fico.

Matej Sutaj Estok, den slovakiska inrikesministern: "Vi närmar oss sakta kanten av ett inbördeskrigs stup. Det finns så många hatiska kommentarer på sociala medier idag."

Robert Fico, ordföranden för ett vänsterpopulistiskt parti, har utmärkt sig med pro-rysk och antivästlig retorik. I Slovakien uppfattas han som en splittringspolitiker, med många protestdemonstrationer mot hans politik. Fico orsakar också kontroverser i EU, för hans uppmaningar att stoppa militärt bistånd till Ukraina och att avsluta sanktionerna mot Ryssland.

Milan Nic, tidigare senior rådgivare till Slovakiens biträdande utrikesminister: "Vi finner motivationen till denna attack i Slovakiens interna politik - ett av de mest polariserade länderna i Europeiska unionen. Och Robert Fico är en av figurerna som dominerat den politiska scenen under de senaste 20 åren”.

Sida vid sida vädjade den avgående presidenten Zuzana Caputova och den tillträdande presidenten för Solvay Peter Pellegrini om lugn.

Zuzana Caputova, Slovakiens tillförordnade president: "Som samhälle går vi igenom en period av många konflikter, men snälla pressa dem inte till hatnivå. Vi kom överens med den tillträdande presidenten att bjuda in ledarna för alla parlamentariska politiska partier till presidentpalatset, med det enda syftet att lugna situationen och avvisa våld."

Peter Pellegrini, Slovakiens tillträdande president: "Därför uppmanar jag alla partier i Slovakien att stoppa eller åtminstone avsevärt minska kampanjen inför valet till Europaparlamentet. Detta leder till spända situationer och ömsesidiga anklagelser mellan politiker, och konfrontation är det sista Slovakien behöver för tillfället."
Mannen som försökte mörda Slovakiens premiärminister Robert Fico, har anknytning till en pro-rysk paramilitär grupp

 

 

Hat grep Slovakien, efter den väpnade attacken mot premiärminister Robert Fico. Landet är "på randen av inbördeskrig"
Övriga genrer (Essä/Recension) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 298 gånger
Publicerad 2024-05-16 18:51Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP