Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
repris på smaskig efterrättsrecept, möjligen kan nytillkomna läsare vilja avstå från denna frestelse, gå i så fall bara vidare till någon annans läsvärda text


Något litet om mat som diabetiker bör undvikaRecept på äppelpaj med frasigt havretäcke.

Detta behövs för att göra just den här pajen.
12 små äpplen eller 7 stora av någon saftig sort
10 gram eller 2-4 teskedar kanel
2 dl socker av valfri sort, dock ej bit eller pärl
4-6 deciliter havregryn, gärna snabba sortens ekologiska
cirka 100 gram margarin + 50 gram margarin på slutet
sockret och kanelen skall blandas i ett vanligt dricksglas för sockret binder kanelen så den inte flyger kring när den används. beräkna ungefär hälften av blandningen till äppelklyftorna i formen och den andra hälften av blandningen till havretäcket.
en stor djup ugnsfast form, kanske något mindre än hälften så stor som en djup långpanna
175-200 grader i ugnen, först på 200 grader i cirka tjugo minuter för att sedan dra ned till 175 grader för att när du öppnar ugnsluckan släpper du ut 50 grader och det kan ta en tjugo minuter att inhämta värmen
pajen skall stå inne mellan 35-45 minuter beroende på om ugnen är ung eller gammal
först görs havretäcket och sedan fixas äpplena till. då är täcket klart att hällas över äpplena när du lagt klart dem i formen.
tag fram en stor bytta att blanda havre o blandningen av socker o kanel. smält 100 gram margarin. häll först i havregrynen i byttan, sedan socker-kanel, därefter det smälta margarinet. blanda väl och känn sedan med fingrarna om du tycker att blandningen är sådan att den inte fastnar för kladdigt på fingrarna, om det är för kladdigt så ta något mera av havregrynen.
det första är att bestämma om äpplena skall skalas eller inte. beroende av hur pass besprutade de är, besprutade bör absolut skalas.
när äpplena skalats delas de i två eller fyra delar så de kan kärnas ur och bli av med pinne och buskighet. när vart äpplet är delat i fyra kvartar så skall varje kvart delas i tre klyftor. dessa klyftor skall läggas efter varandra i en enda lång rad och så när hela botten är fylld av sådana stiliga rader med äppelklyftor

tar du glaset med socker-kanelblandningen och strör över klyftorna från ungefär tjugo centimeters höjd, var stadig på handen, tills ett nätt lager pudrats över. därefter är det dags att varva klyftorna på andra ledden, samma pudringsprocedur utförs efter varje varv och antal varv beror förstås på hur stor formen är och hur många äpplen som används. nu är det bara att hälla över havregrynstäcket på äppelklyftorna i ett jämnt lager så inget av äpplena syns.
den som vill ha extra smaskig och god paj lägger med fördel fyra till sex tärningsstora bitar margarin på lagom avstånd från varandra på havretäcket.
pajen serveras antingen som den är till någon dryck eller med vaniljsås, glass eller liknande.
låt dig väl smaka om du inte vill dela med dig av denna delikatess till efterrätt, vilket bara vore alltför förståeligt. val av typ av ingredienser påverkar smaken.

om du är diabetiker kan du prova med att istället dricka ett glas morotsjuice
Övriga genrer av lodjuret/seglare VIP
Läst 281 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2008-09-28 22:24Bookmark and Share


  Blåbäret
nu vet jag vem du är...Leila!!!...sugen blev jag dessutom på äppelpaj...
2008-09-28
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP