Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
läste en och annan dikt som beskrev händelser från tiden för länge, länge sedan, och så kom jag att tänka på detta. Nu skrev jag bara av mig s.a.s och hoppas ingen tar illa upp att jag berör ämnet.


Höstminnen 1944 man aldrig glömmer




An einem wunderschoenen Herbsttag war es

vor langer, langer Zeit,

jedoch in Erinnerung

als sei es zwischen gestern und morgen.


Sie kamen zur Hausdurchsuchung

in Uniform und Stiefeln

mit Pistolen,

sie hatten Macht, die Gestapo!


Hausdurchsuchung bei sieben oder acht

Bewohnern des Wohnhauses

willkuerlich herausgegriffen.

Unverschuldet.

Machtlos.

Sie brachen alle verschlossenen Tueren auf,
entleerten die Schubfächer und Schränke,
wuehlten in Koffern und Kisten,
Papiere flogen durch die Zimmer wie Asche und Schnee.
Päckchen wurden aufgerissen, Briefe wurden gefunden,
nie wieder gelesen,
gebuendelte Kinderzeichnungen, liebevoll aufbewahrt
fuer die Zukunft, nun zerrissen, gnadenlos in Fetzen.
Zwei Rosenkränze, ein Gebetmantel, Tanach.

Wer es wagte sich zu widersetzen wurde einfach
mitgenommen, auf die Strasse kommandiert,
auf den wartenden Lastwagen
geladen, wie Vieh zum Schlachthaus.

Danach war es Stille um sie,

ewige Stille.

Nur tränen blieben uebrig.



Hätten sie nur Ruecksicht und Gnade walten lassen

anstatt

Gericht zu halten

an diesem wunderschoenen Herbsttag im Jahre 1944.......




Övriga genrer av Scribble
Läst 437 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2008-10-02 16:53



Bookmark and Share


  Caprice! VIP
Fruktansvärda minnen att bära.
Tack för att du påminner om detta, nu när Sverige valt att gå en mörkare väg än på länge. Brrr!
2010-09-20

  Måna N. Berger
Finns det någonstans en förlåtelse, undrar jag, för dessa förbrytelser?
2008-10-20

    Maria Malm
Sådana fruktansvärda minnen.
2008-10-16

  Sladjana Zubcevic
Gripande och berörande, kan känna din smärta, fruktansvärda minnen.
Starkt skrivet.
2008-10-08

  stenhur VIP
En gripande berättelse om något som aldrig får glömmas. Och till dig som sätter dig över smärtan över detta som du bär med dig, för att förmedla det till oss vill jag säga: Tack för ditt mod!
2008-10-02
  > Nästa text
< Föregående

Scribble