Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
User avatar

Presentation

     

 

Är äntligen tillbaka (februari 2020) efter drygt 10 års tystnad. Väcker på nytt mina diktbarn ur deras törnrosasömn. (47 har varit avpublicerade.) Läser på nytt kommentarerna. Berörs djupt och minns. Tack för all uppmuntran och konstruktiv kritik.

(Innan mitt långa upphåll raderade jag av misstag ett 30-tal dikter. Nu har jag publicerar dem på nytt, tillsammans med kommentarerna.)

Att skriva poesi handlar om liv. Att föda fram en dikt är en gåva, en nåd, som ges i stunden. Men den måste växa fram genom mig, genom mina tankar och erfarenheter, ur mina tårar, min längtan och mina drömmar. Ofta är det ett resultat av intensivt arbete. Men ibland upplever jag ett sällsamt flöde, en lekfull dans med ord och associationer. Dikterna är vackra fåglar som flyger omkring mig. När jag sträcker ut handen kanske en skimrande fågel landar.

Mitt alias har jag lånat av ikonmålaren Andrej Rublev. För det mesta heter jag Patrik Zettergren. Jag är konstnär och ibland lärare.

Den största av 'de sköna konsterna' är konsten att lyssna. I den konsten är jag ännu bara en novis, en lärling. Då är det gott att få inspireras och utmanas av Lyssnandet Mästare:

Andrej Tarkovski, Alexander Sokurov, Akira Kurosawa, Satyajit Ray, Kenji Mizoguchi, Theo Angelopoulos, Bach, Beethoven, Mozart, Allan Pettersson, Eleni Karaindrou, Arvo Pärt, Pina Bausch, Fjodor Dostojevskij, Pär Lagerkvist, Tomas Tranströmer, Leonard Cohen, Carl Kylberg, Picasso, Monet, van Gogh, Henri Cartier-Bresson, Ansel Adams, Martin Buber, Dag Hammarskjöld…

instagram.com/patrik.artist