Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
User avatar

TrollTörnTrappan

VIP icon
47 år Male icon från Göteborg


Böcker

Mystiska Museer, Märkliga Maskiner o Sällsamma Sporter

« Poeter.se alla böcker | « TrollTörnTrappan alla böcker | « Tillbaka till bokomslaget


  Efteråt kom jag på att den i viss mån är inspirerad av Alice i Underlandet, där det dessutom spelades krocket.<br>


JordgubbsGolf (Sällsam Sport # 01)

 
Det finns många roliga sporter som vi knappt känner till. JordgubbsGolf är en av dem som brukar ge riktig mersmak, för folk som lärt sig var spelet finns och hur det funkar. JordgubbsGolf påminner till en början mycket om minigolf, eftersom man har en grön liten bana framför sig, bestående av något som liknar en backe eller beklädd med odramatiska hinder.

Skillnaderna visar sig först i att bollen består av en jordgubbe, klubban av en stycke granris. Vidare istället för arton skilda hål finns där bara en sammanhängande bana. Dock är banan ingalunda färdigspelad när man fått jordgubben i hålet. Då trillar den ner till nästa nivå, varifrån man helt enkelt fortsätter. Samma visa gäller efter nästa hål, och nästa, ända ner i underjorden.

Äkta jordgubbsgolf har avsevärt fler än arton nivåer, ja, ända ner till 108 våningsplan har påträffats. Spelets största svårighet bestod ursprungligen i att hitta luckan som ledde ens egen kropp till våningen inunder. Lönnluckorna brukade finnas invävda i banans filttyg. Numera orkar ej arrangörerna, jämte sopning och fläckborttagning, hålla på och återställa skarvarna till osynligt tillstånd. Åtminstone inte på de populära banorna i Skottland, Sydkorea och Kalifornien. Många har istället valt att bygga trappor eller hissar omkring sin bana.

Själva spelredskapen är i regel importerade från Skandinavien. Förekommer gör även miniJordgubbsGolf, som spelas med smultron, men det blir lätt en väldigt kladdig sport med många oavslutade rundor. Vid ordinarie rutiner får samtliga medverkande äta upp sin jordgubbe när de äntligen är färdiga. Ibland byter man jordgubbe med varandra. Hursomhelst, den som med minst antal slag leder jordgubben ända hem, får dessutom en hel korg med jordgubbar i julklapp. Emedan banorna håller öppet enbart sommartid, blir jordgubbskorgen oftast en härlig överraskning när julen väl är kommen.

För er som är sugna på att prova jordgubbsGolf har vi ett par rekommendationer. Glöm inte att lämna tillbaka ficklamporna i receptionen, såvitt ni har arbetat er ner till de mer avancerade nivåerna. JordgubbsGolf räknas visserligen som en utomhussport, men av naturliga skäl räcker sällan solen riktigt till. Dryga böter kan ibland tas ut för sådant som blir kvar därnere för eftervärlden. Så välj en bana med väl utgrävda diken omkring. Försök er heller aldrig på att plocka med egna jordgubbar som reservbollar. Även om ni bara använder dem för att slippa äta en smutsig gubbe efter spelets slut, så ser arrangörerna det som en förolämpning. Väljer ni emellertid en bana i de liberalare regionerna, såsom San Francisco, sker normalt sett inga påföljder om ni så ens spelar med palmblad och persikor samt käkar upp dem efter varje hål. Jordbävningsområden beträdes dock på egen risk.

Regerande världsmästaren i jordgubbsGolf lyckades förresten med en hole-in-one (på en bana med minst nittio våningar). Johnny Deeps jordgubbe drogs som katten mot sin råtta. Själv kom han dit åtskilliga timmar efteråt. Dock råder misstankar om att Deeps jodgubbe var doppad i magnetisk olja, eller dopad som man säger inom de vanliga sporterna.

 

 

 

 

 

 
Övriga genrer av TrollTörnTrappan VIP
Läst 549 gånger
Publicerad 2010-07-28 01:40

* Spara bokmärke
* Kommentera text
* Privat textkritik
* Skriv ut
* Spara som PDF


Bookmark and Share


lodjuret/seglare VIP
en skakande läsning på det hela taget, varför kratsa fikonen ur asken då det går att gå mera svensktilltalande sporter ur elden till mötes
2011-04-07

Mr Lindemann VIP
Jag kommer att tänka här på sporten hallonbasket
Hallonet trär man på en vandrande pinne
sedan så försöker man pricak in små ärtor i hallonet
2010-07-30

Nanna X VIP
alltså, jag gillar verkligen idén, en sån ekologisk sport. men hur kladdig får en jordgubbe bli?
2010-07-29

Peter Matsa
Tänker på en av Paasilinnas böcker, om han som uppfann höjdspjutkastning. Snart tränade hela bygden på höjdspjutkastning. Problemet var att man var tvungen att gräva sig en djup brunn först, för att kunna mäta höjden.

Men den här sporten var något vassare :)
2010-07-28

  < Nästa text
< Föregående