Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Den stora paradoxen eller Jung hade rätt

 

Begrunda följande ord:

Förbättringar genom framsteg, dvs genom nya metoder eller tekniker är visserligen övertygande, men på längre sikt tvivelaktiga och i alla händelser dyrköpta. De förhöjer ingalunda tillfredsställelsen, trivseln och lyckan i stort. Ofta förljuvar de bara tillfälligt tillvaron, som t ex tidsbesparande åtgärder, vilka på ett obehagligt sätt ökar tempot och ger oss mindre tid än förut.

Betänk sedan att de skrevs för över femtio år sedan. Av Carl Gustav Jung, i hans  självbiografi från 1955. Sedda så här i backspegeln tycker jag de framstår som smått profetiska.

När jag växte upp, långt efter att Jung skrivit detta, var det en allmänt vedertagen sanning att inom en snar framtid kommer människor att få mer och mer fritid, och arbeta mindre och mindre. Teknikens under gjorde framtiden ljus, fick vi veta.

Och hur blev det?

Vi fick teknostress, infostress, utbrändhet. Undersökningar visar att människor, speciellt ungdomar,  mår sämre och sämre.

Alltså: Ju fler maskiner, apparater, tekniska prylar
desto mer tidsbrist, desto mer stress, desto mer utbrändhet.

Hur kan det komma sig? Tekniken är ju tidsbesparande. Eller?

Det sägs att på stenåldern arbetade folk mycket mindre än idag. Hur f-n hänger det ihop? Dom hade ju inga maskiner alls! Dom fick ju göra allt för hand. Vilken tid det måste ha tagit! Tänker man.

Förklaringen ligger väl i att dom inte behövde så mycket saker heller. Det fanns inte så många måste-ha-prylar då. Man behöver förresten inte gå ända till stenåldern. Det räcker med att gå mindre än hundra år bakåt i tiden.

Nu skapas det hela tiden nya behov, som man inte visste att man hade. Datorer, mobiltelefoner, tv-spel, tv-apparater, dvd-spelare, ja vad du vill, blir föråldrade på något år. Företagen som tillverkar dem måste ju leva. Produktionen måste ju hållas igång. Aktieägarna måste ju få utdelning. Och så får vi veta att detta är nödvändigt att skaffa sig.

Klart som sjutton att folk blir stressade. Och som vanligt är det de unga som drabbas värst. De påverkas mest, är mest mottagliga, och grupptrycket är störst hos dem.

Jo visst, den nya tekniken kan vara mänskligheten till hjälp i vissa fall (men den är väldigt ojämnt fördelad över mänskligheten). Och vi som gillar att skriva har ju fått nya möjligheter.

Men historien tycker jag har visat att de tidigare decenniernas utvecklingsoptimister har fått fel och Jung har fått rätt.




Övriga genrer av Susanne Ljung Adriansson VIP
Läst 734 gånger
Publicerad 2007-05-04 08:11

* Spara bokmärke
* Kommentera text
* Privat textkritik
* Skriv ut
* Spara som PDF


Bookmark and Share


Gunnar Hilén VIP
Alltså, detta är så på pricken vad den sk. utvecklingen fört med sig.....kanon !
2021-04-10

Ronny Berk
så träffsäkert formulerat och väl tänkt...redan valet mellan Aftonbladet och Expressen framkallade ångest...ungdomars val inför utbildning och yrkeskarriärer kan sägas vara oändliga... ...valet av produkter i våra affärscentra kan inte räknas på ena handens fingrar... ... det kvävs stor självkontroll och medvetenhet för att inte svepas med i en livets karusell som snurrar allt snabbare... allt svårare att klamra sie fast i...tack för den texten...ja...
2007-09-21

  Hellberg
Smart skrivet om hur vi egentligen har lyckats forma vårt samhälle. Åt vilket håll ska vi gå? Tänkvärt!
2007-05-21

stella
Intressant. Framåt kan vara bakåt och vice versa. Låt Jung va kung-han heter ju faktiskt Carl Gustav.
2007-05-04





  < Nästa text
< Föregående