" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

I Sverige kallas ofta den svartblå varianten av hundrasen Grand Danois för ulmerdogg. Mer om detta kan du läsa i "Bocken i Paradiset" av Fritjof Nilsson-Piraten. Den boken är mycket roligare än den här dikten.




Vinterbadaren

 

Endast klädd i andedräkten

klev han ut i morgonväkten

eftersom han slagit vad

om att ta ett vinterbad.

 

Istäcket, vars diameter

mätte fjorton centimeter

gjorde honom lagom trygg.

 

För att verka ung och snygg

höll han in sin feta buk.

Blicken, röd av spritmissbruk,

tårades i nordanvinden.

 

Salta ränder frös på kinden

till en krokig, gråvit stig.

"Titta noga nu på mig

när med hjältemod, och naken

jag försvinner ner i vaken

som min hustru huggit upp."

 

Grannarnas intressegrupp

ställde sig helt nära kanten

för att hålla koll på fjanten

när han med ett kraftfullt hopp

tog sitt sista vinterdopp.


Gumman tog ett stycke is

som hon sedan, givetvis,

lade i den whiskeygrogg

hon njöt med sin ulmerdogg

rasen som vi lärt förvanska

för den svartblå Stora Danska.

 

"Skål, min gubbe! I ditt djup

får du blott den kalla sup

som i denna hårda värld

blir mången sjömans hädanfärd.


Men...


Gubben lurade malisen!

Listigt sam han, under isen,

till den närbelägna eka

där Hon satt han vill leka

med på ålderdomens dagar.

 

Gumman då?  Ja, jag beklagar

lärt att aldrig mer slå vad

med någon om ett vinterbad!




Bunden vers (Rim) av © anakreon VIP
Läst 220 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2010-01-29 23:39

Författaren © anakreon gick bort 2015. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  walborg
Den var rolig - skrattar bäst som skrattar sist.
2010-01-30
  > Nästa text
< Föregående

© anakreon
© anakreon VIP