Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
Skönlitteraturen delas normalt in i tre huvudgenrer: epik, lyrik och dramatik. Lyrik eller det bredare poesi kan delas in i bunden och fri vers. Lyrik utgörs ofta av korta, koncentrerade texter som försöker förmedla en koncentrerad bild eller en känsla. I bunden vers används en fördefinierad form eller versmått.

Bunden vers

« Läs Texter

 

UTVALD TEXT

Om känslor, förnuft och den otroligt svåra uppgift det är!

Mitt inne i arbetet kan det hända att man tappar känslan för tid och rum. Det roliga med det är att det måste ha hänt Einstein också. Så kommer man ut med ett resultat, och ibland kan det vara svårt att förstå hur man kunde komma på det man kom på, eller skapa det man skapat. Många gånger har jag kontrollerat och först kommit fram till att jag gjort något fel, för att till slut inse att det var helt rätt. Det ligger något slags sanning i det hela, känns det som. Det är sant, i en djupare mening. Men jag har svårt att minnas vad det var.
Alldeles nyligen läste jag att det mesta av vår intellektuella förmåga går åt till att hitta på förklaringar till våra känslomässiga beslut. Och det är just "hitta på", då det oftast inte finns någon rationell förklaring alls; det är bara det att vi vill eller kanske måste ha något att hålla oss i. Känslor är sådana: de kan sällan stå helt nakna, utan behöver kläs i fårakläder för att bli erkända och för att överhuvud våga visa sig.
Det vet alla som skapat något, att man kan hamna rakt in i arbetet och förlora sin känsla för tid och rum. Det märkliga är dock att gränsen mellan känslor och förnuft också verkar suddas ut. Istället för att hämma varandra, eller förklara varandra, går de hand i hand och blir något mycket kraftfullare. De blir till något som liknar en bättre version av en själv. Åtminstone känns det så.
Svårigheten är att tro på det efteråt. Jag har kontrollerat många gånger, och varje gång kommit fram till att det var nog helt rätt tänkt: liksom sant i någon mer vidsträckt mening. Sedan har jag glömt bort hela saken.
Ja, det är otroligt svårt att verkligen tro på sin egen storhet. Hur gör man för att minnas, och dessutom verkligen bli den genialitet man en gång skapat? Än så länge blir jag mest irriterad när "folk" slänger skräp vid busshållplatsen, precis detsamma som när jag var ung, fast jag numera vet att det inte hjälper. Jag kan inte låta bli.
En gång läste jag också: "Människan, den hästen, är en enda sylta av kunskaper." De hjälper inte mycket mer till än att förklara för en själv att man trots allt har rätt att bli irriterad. Är det inte ett fängelse, säg! Men ibland, ibland! när känslor och förnuft hamnar i resonans: finns det ändå inte en väg ut? Giv mig en karta till det fyrdimensionella rummet. Någon!
Bunden vers av vilket väder! ett paraply?
Läst 804 gånger och applåderad av 4 personer
Utvald text
Publicerad 2017-01-28 22:05Bookmark and Share

 

SENASTE TEXTERNA

(1) En forskare har konstaterat   Carl O Andersson VIP
Gloria utan törnen...bagatell 459   Fale Bure VIP
En söndag i Mars.   Sjukdomspoeten VIP
Dagen efter Maria bebådelsedag   Fale Bure VIP
Kontraster   IsabellaPepp VIP
(1) -Ta mig med Storm !   Marianne Räf VIP
Storm över fjällsjö   Mymlan58 VIP
(3) Våren   alicja lappalainen VIP
(1) Sviket minne   Mia73 VIP
vi var redan tidsbestämda innan vi börjat   livetslivliv
I ladan   2dark4u
(1) Analeps   G-falk VIP
I din värld finns bara du   et_sorores VIP
(1) Självklar Haiku   the wildcat VIP
daggAd   Yrre VIP
(3) Sorgen innan våren   finnmarken VIP
(1) Aldrig mera ensam   dykare
(2) Onormal tid igen   Per Drysén VIP
Hur har jag hamnat här?   Olivér Joób
(8) PK - haiku   Elisabeth Nilsson VIP
(2) OVAN DÄR - haiku   Elisabeth Nilsson VIP
(4) Lördags five o'clock   alicja lappalainen VIP
Vimmelbin och myrbensskak   Pot Pourri VIP
(1) Grattis Charlotte till 25:e SM-guldet   Fale Bure VIP
(1) Rar pärla   Fale Bure VIP
Ovisshetens land.   Sjukdomspoeten VIP
DEN TJUGOFEMTE   Larz Gustafsson VIP
(6) Mars mot april   G-falk VIP
SKULPTRISEN   Larz Gustafsson VIP
(1) Kvällsdopp i Skälderviken   Fale Bure VIP
 

UNDERKAT.

Sonett
Limerick
Blankvers
Hexameter
Tanka
Haiku
Rim
Annat versmått


TAGGAR

Död
Frihet
Haiku
Hopp
Poesi
Tid
Tro
Vår
Vårkänsla
Vårvinter