Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

27/2: Namnsdagslimerick till Lage

 

I Borlänge finner du Lage

med sin eminenta kulmage.

Med ölstop i handen

och fuktig om tanden

hans stridsrop lär va: "Heja Brage"!

 

 

 

 




Bunden vers (Limerick) av © anakreon VIP
Läst 365 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2010-02-27 08:29

Författaren © anakreon gick bort 2015. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  Yrre VIP
Mycket intressant läsning, tack!
2010-02-27

    ej medlem längre
Skönt med lite ny kunskap så här på lördagsmorgonen, när kylan biter sig fast i träden utanför mina fönster, och jag ligger under täcket på soffan och surfar på TV'n :)
2010-02-27

  © anakreon VIP
Med största gärna!
Wikipedia förtäljer att:
"Brage (isl. Bragi, betyder ungefär "den förträfflige") var skaldekonstens gud i nordisk mytologi. Son till Oden, make till Idun. De har många barn tillsammans, men deras namn är okända.
Brage hade inte någon framträdande roll i kulten och har det inte heller i mytologin. Detta kan bero på att även Oden betraktades som skaldekonstens gud och "brage" kan helt enkelt ha varit en titel, möjligen just Odens. På 800-talet fanns det dock också en skald som kallades Brage den gamle (isl. Bragi hinn gamli) och det kan möjligen finnas ett samband med den dunkla bilden av ”skaldekonstens gud” och denne ”skaldekonstens fader”.
Brages uppgift är att med talkonst och sitt snille skalda lovkväden som hjälper till att hålla gudars och hjältars bedrifter ihågkomna. Om man vill ha samma egenskaper som Brage skall man åkalla honom. Han är den som välkomnar de förnämsta gästerna å Odens vägnar som fått bänkplats hos hjältarna i Valhall. Han får stupade krigarkungar att känna sig som hemma i hjältarnas dödsrike. Han delar denna uppgift med Hermod.
Men dessutom, och jag misstänker starkt att detta är viktigast för vännen Lage, är
IK Brage - Borlänges stolthet, ett fotbollslag som till fantasternas ohöljda glädje nu är tillbaka i Superettan.
Är inte detta en passande dubbeltydighet så säg!
2010-02-27

  walborg
Kunde en obildad okunnig läsare få önska sig bli presenterad för herr Brage ur den nordiska mytologin i avsikt att läsa känna denna eminenta personlighet, som uppenbarligen förväntas har något att göra med ölmage och blöt tand?
2010-02-27
  > Nästa text
< Föregående

© anakreon
© anakreon VIP