Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

vifta på magen

Hon är två år och mitt barnbarn. Aktiv, förödande gullig i sin guldlockighet, spjuvrig i blick och språkligt mycket framåt.

Nu sitter hon i mitt knä i sensommarkvällen. Vårtbitare gnisselsjunger. Vinden är ljum. Brasan brinner flammande bredvid.
Familjeflocken har party. Barnen har redan förtärt sin korv från grillen medan de vuxna ännu tuggar kött och sörplar vin. Och i farfars knä alltså den lilla flickan. Hon testar mitt skägg. "Vasst!" säger hon. Pekar och nämner namnen på huvudets detaljer.
"Näsa! Mun! Öra!"
Hon känner på mitt hörselutskott. Viker det. Skrattar.

"Vill du se, när jag viftar på mitt öra?" frågar farfar. "Din pappa kan, han också!"
Och så viftar far och son på örona och lillflickan ser beundrande på. Ler med hela ansiktet.

Så lyfter hon på min löst hängande skjorta. Sticker ett litet finger in i farfar. Säger: "Mage! Kan du vifta på den!?"

"Vifta? På magen!" tänker jag.
Magen, som farfar har, är nu inte särskilt stor, dock tydligt greppbar.
"Och om jag med magmusklerna bara guppar lite ut och in med den, kanske det kan fungera". Tänker jag.

Farfar guppar alltså med magen och flickan blir verkligt imponerad.
"Farfar viftar med magen!" utropar hon. Ser sig förtjust om.
"Gör det igen! farfar" och hennes finger begraves i farfars magviftningar, gång på gång.
"Igen!"

Vilken lycka!
För oss alla.




Prosa av Ingmar Hård VIP
Läst 402 gånger och applåderad av 10 personer
Utvald text
Publicerad 2010-08-12 19:28



Bookmark and Share


  Caprice! VIP
Vilken underbar berättelse! Ser hela scenen hur tydligt som helst.
Hörselutskott - det ordet kanske jag lånar när jag behöver det, ljuvligt uttryck.

Man kan också pröva med "dra in magen kvickt, det kommer ett tåg!" ;-)
2010-08-18

    ej medlem längre
Samklang mellan generationer beskriver du så underbart fint att även jag kan farfar och flickan och alla hennes miner klart och tydligt! Underbar!
2010-08-14

    ej medlem längre
varm att läsa

... och jag kan se det hela
2010-08-13

  Suzy med punkterna
Fick mig att le med hela ansiktet och hela hjärtat
2010-08-12

  Monika A Mirsch VIP
oooooooo du farfar - hjärtevarma hälsningar från mormor häröver på andra sidan fjorden - super underbar berättelse om det som finns bara EN gång - njut!
2010-08-12
  > Nästa text
< Föregående

Ingmar Hård
Ingmar Hård VIP