Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

En liten fundering kring lärdomar och erfarenheter från kirurgiska ingrepp.




Tack, bra!

 

Litet Sjukhus-ABC

 

Allmäntillstånd kan bli skäl

för din fru att vilja väl

 

Buken och dess tarmsystem

ställer ofta till problem

 

Cancerös benämns tumören

när den är en fara för en

 

Diagnos är doktorns sätt

skilja mellan fel och rätt

 

Endorfin i kroppssystemet

hjälper till med smärtproblemet

 

Feber kallas tempen ju

en grad över trettiosju

 

Gallblåsan kan rymma stenar

smärta då sig ilskt förgrenar

 

Hb – populär metod

kolla värdet på ditt blod

 

Injektioner dag och natt

gör dig smärtfri. Eller matt.

 

Jourläkare – finns till hands

oftast dock nån annanstans

 

Kirurgi är att besvära

kroppsvävnader med att skära

 

Ligaturer görs med  målet

minska mängden blod i hålet

 

Malign kallas den tumör

som på sikt mest skada gör

 

Nattvak skapas mest, som känt är

av högljudda patienter

 

Obduktioner tillgrips blott

när som allt åt pipan gått

 

Pulsen ger en god signal

av nivån på dina kval

 

Quantum Satis av en drog

ger dig ofta mer än nog

 

Ronden är den väg du får

veta hur du – faktiskt – mår

 

Stickandet i bål och lemmar

sjuklingslivet översvämmar

 

Tarmtömning med lyckat slut

gör att du kan skrivas ut

 

Urin tömd via kateter

sprutar inte många meter

 

Vårdens mål: Att lindra värk

innanför din sjukhussärk

 

Xenotransplantat från tjur

kan du få med lite tur

 

Ytterhud, vårt tunna skal

mot en smärtsam jämmerdal

 

Zantac – förr med ensamrätt

har det numer inte lätt

 

Ångest känner ofta den

som skall skäras upp igen

 

Änglar kallas sjukhusbrudar

särskilt de i vita skrudar

 

Ödet göms, man blir konfys,

i en vävnadsanalys

och man bör ej bli förvånad

om den dröjer någon månad

 

 

 

 

 

 

 




Bunden vers (Rim) av © anakreon VIP
Läst 215 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2010-12-18 18:30

Författaren © anakreon gick bort 2015. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  walborg
Så glad att läsa att Du är tillbaka - fullärd från A till Ö med väsentligheter i vissa skeden av livet.
Snart får vi se en ny ABC-bok kanske?
2010-12-18

  thyra
Så skönt att du mår bra! På gott humör också, det visar din text som är suverän och med fina rim också. Fint Calle!
2010-12-18
  > Nästa text
< Föregående

© anakreon
© anakreon VIP