Burleskeri över livets orättvisor

" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Burleskeri över livets orättvisor




Skillingtryck

Hornisten stod ensam på Stortorgets mitt

hej, dideldumdej på torgets mitt

och blåste förtvivlat i hornet sitt

hej dideldumdej i sitt horn.

 

Omkring honom samlades slödder och skarn

hej, dideldumdej, både slödder och skarn

och tonerna lockade hungriga barn

hej dideldumdej så di svalt.

 

"Jag kommer med bud ifrån slottsherren vår

hej, dideldumdej, från slottsherren vår.

Han bjuder till tävling och satsar ett får

hej, dideldumdej, vilket pris!"

 

Och skarnen di ropte: "Hur tävla vi då?

hej, dideldumdej, hur tävlar vi då?

Hur vinner vi då det får vi skall få

Hej, dideldum, hur går det till?"

 

" Jo han har bestämt i sin syndiga själ

hej, dideldumdej i sin syndiga själ

att slödder och skarn slår varandra ihjäl

hej, dideldum så går det till."

 

Snart började slaktandet på stadens torg

hej, dideldumdej, mitt på stadens torg.

och dödingar forslades bort i en korg

hej, dideldum så mycket blod!

 

Di hungriga barn som blott skulle se på

hej, dideldumdej, blott skulle se på

di blevo ihjälslagna alla, ändå.

hej dideldumdej vilken sorg.

 

Och blogen den flöda och lemmare flög

hej, dideldumdej hur lemmarne flög

bland slödder och skarn fanns dock ingen som dög

hej dideldum samtliga dog!

 

Hornisten han torkade blod från sin lur

hej, dideldumdej bort blod från sin lur

och tänkte: "Det var en sjusärdeles tur

hej didel att jag ej strök med!"

 

Han spelte på hornet en glad truddelutt

hej, dideldumdej, tocken glad truddelutt!

Tog kursen mot slottet i lyckliga skutt

hej dideldumdej så'na skutt!

 

"Di dog allesammans, slottsherrn. Om det går

Hej, dideldumdej, jag hôppas det går

att se mig som vinnare och att jag får

hej dideldum, fårkraken själv!"

 

Men slottsherrn sa blott: "Ta din gamla trumpet

hej, dideldumdej, din gamla trumpet

och reta mig ej med din stupiditet

hej dideldum upphör med det!

 

Men då blev hornisten naturligtvis sint

hej, dideldumdej, ja helvetes sint

och drämde sitt horn mitt i slottherrens flint

hej dideldumdej så den sprack.

 

Den här fula visan har ingen moral

hej, dideldumdej, nej, den saknar moral

men om du för detta nu tyngs under kval

är du slottsherre själv - eller får!

 




Bunden vers (Rim) av © anakreon VIP
Läst 179 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2011-01-23 12:41

Författaren © anakreon gick bort 2015. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Jag är ett dumt får ,totally stupid. Att jag inte upptäckt dig förrän nu i natt men bättre sent än aldrig,que ?
2011-01-27
  > Nästa text
< Föregående

© anakreon
© anakreon VIP