Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Skuldbördan

 

"Se mamma, när jag doppar mig!"

"Se pappa när jag dyker!"

Och alla barnen njuter trots

att hela havet ryker.

 

"Se, jag kan cykla, faster Rut

och bromsa mjukt med trampan!"

Men pappa kommer resolut

och tar sin son i hampan.

 

På klacken sitter töser små

och binder blomsterkransar

som pryder deras gyllne hår

när de i gräset dansar.

 

Jag älskar dessa glada barn

men våndas deras framtid

för alla felbeslut som gjorts

under min egen samtid.

 

Sju barnbarn har jag själv, minsann

hur skall de liv gestaltas

som de ska få på denna jord

som nu så fel förvaltas.


Vad lämnar jag för arv till dem,

hur skall de kunna njuta

av det som för oss gamlingar

har bjudit livsvaluta?

 

Från stranden hör jag glada skratt

från aningslösa barn

som ännu ej vet någonting

om livets grottekvarn.

 

 





Bunden vers (Rim) av © anakreon VIP
Läst 164 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2011-07-06 18:19

Författaren © anakreon gick bort 2015. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  Carl O Andersson
En sak man inte kan låta bli att fundera över. Och man blir påmind arje dag over allt djävulskap och dumheter vi människor hittar på. Att söka tröst i spriten, är en fåfäng tröst som dövar blott för stunden. Se min parafras på Skalden Wennerbom, som jag la in idag.
2011-07-07

  Rune Thorsell
På pricken! Hur ofta har man inte ältat dessa tankar? Vi har barnkrubba i huset. Hela dagarna hör man barnens skrik och skratt.
Glädjen grumlas av dystra tankar. Var skall dom arbeta? Var skall dom bo? Vad skall dom äta och dricka?
Ibland längtar jag till landet där inte ens en grå liten fågel........
2011-07-06

  walborg
Skuldbördan delar alla vi som känner ansvaret. Ett vuxenliv utan skuld finns inte i ordets rätta bemärkelse.
2011-07-06

  Larz Gustafsson VIP
Asgarvar åt detta med faster Rut. Inte minst med tanke på att min mor hade en faster som hette just Rut.

Det du nämner om livets grottekvarn tänker jag ofta på.
"Sprattla ni, småmuppar. Tids nog hinner ni konfronteras med allvaret."
2011-07-06
  > Nästa text
< Föregående

© anakreon
© anakreon VIP